aA
Šiemet šalies miškuose kaip niekada gausiai pridygo grybų. Patyrę grybautojai dzūkai tvirtina, jog 2001-ųjų grybų derlius - didžiausias per pastarąjį dešimtmetį.
Grybai_3
Prieš savaitę Varėnos rajono Zervynų miškuose vykusiose grybavimo varžybose net šios rungties naujokas Jungtinių Valstijų nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Johnas F.Tefftas sugebėjo pririnkti 6,5 kilogramo grybų. Jo pintinėje atsidūrė ir 8 baravykai.

Marcinkonių (Varėnos r.) seniūno Viliaus Petraškos teigimu, darbščios dzūkų šeimos per grybų sezoną apie 4 tūkstančius litų užsidirbo be didelio vargo. Varėniškė Janina Juknevičienė, dirbanti bendrovėje "Lietuvos draudimas", kasmet vasaros pabaigoje, kai pradeda gausiai dygti grybai, pasiima atostogas.

"Šiemet ne mažiau kaip 40 litų per dieną "prigrybaudavau". O kartais dar daugiau. Vien iš grybų per vasarą maždaug du tūkstančius, o rugsėjį per tūkstantį litų uždirbau", - džiaugėsi J.Juknevičienė.

Rugsėjo pabaigoje užėjus šalnoms grybai kurį laiką buvo nustoję dygti, tačiau šios savaitės pradžioje plūstelėjęs šiltas oras atgaivino voveraites, baravykus, šilbaravykius. Praėjus šalnoms ėmė dygti sveikos žaliuokės. Jas į grybų supirktuves nuo pirmadienio jau pradėjo nešti grybautojai.

Dzūkai žaliuokes po baravykų labiausiai vertina: nuo senų laikų pavakaroti susirinkusiems vyrams šeimininkės prie samanės butelio pastato šių sūdytų grybų dubenį.

Prasidėjus žaliuokių derliui, grybautojams iš miestų dzūkės pataria: nuo šių grybų smėlį geriausiai nuplausite tekančiame upės vandenyje, jei turėsite kantrybės ir jėgų ilgai murkdyti pintinę.

Užsienio reikalų ministro Antano Valionio žmona Romualda bei Seimo narių Andriaus Kubiliaus ir Alvydo Medalinsko žmonos Rasa ir Daiva paskutinį rugsėjo ketvirtadienį Valkininkų (Varėnos r.) miškuose grybauti mokė JAV, Japonijos ir Turkijos ambasadorių Lietuvoje žmonas. R.Valionienės teigimu, ambasadorienės susižavėjo grybavimu, ypač turkė.

"Iš pradžių moterys su kiekvienu rastu grybu lėkė prie mūsų ir klausinėjo, ar jis nėra nuodingas, tačiau greitai pačios pradėjo juos skirti. Paskui visus surinktus grybus ėmėme iš krepšių ir dar kartą patikrinome. Neduok Dieve, būtų pasitaikęs nuodingas", - sakė R.Valionienė.

Jungtinių Valstijų ambasadoriaus J.F.Teffto žmona Mariella per dieną surinktus grybus buvo nusiteikusi palaikyti iki pirmadienio ir perduoti ambasados virėjams juos paruošti, tačiau lietuvės paaiškino, kad grybus reikia sutvarkyti ir apvirti tą pačią dieną, kai surenki.

Šiemet daugelyje Dzūkijos vietų, o ypač miškingiausiame ir turtingiausiame grybų Varėnos rajone, prastai užderėjo bulvės ir javai. "Ko žemdirbiai šiemet nesukaupė į savo aruodus, galėjo juos papildyti miško gėrybėmis, ypač grybais. Kiekvienas iš miško grįždavo su pilnais krepšiais", - sakė Varėnos rajono meras Vidas Mikalauskas.

Mero teigimu, šią vasarą, palyginti su negrybingais metais, rajono gyventojams pašalpų buvo išmokėta 70 procentų mažiau. "Šiemet atėjusiems pašalpos aš nurodydavau vietą, kur dygsta grybai - prisirink, parduok ir turėsi pašalpą", - tvirtino V.Mikalauskas.

Varėnos rajono meras save vadina azartišku grybautoju. Šis pomėgis jam atstoja ir medžioklę bei žvejybą. O jei pačiam tenka gaminti pietus, visada gamina ką nors iš grybų.

"Apsilankęs kaime pirmiausia paprašau parodyti, kiek kas žiemai prisiruošė grybų. Jei dar kas nors nespėjo, žinok, kad tai - tinginys, kuris žiemą atlėks į savivaldybę prašyti pašalpos", - sakė V.Mikalauskas.

Dzūkijoje šiemet daugiau kaip 10 bendrovių superka ir perdirba grybus, o supirkimo punktai yra kiekviename kaime. Rugsėjį, per patį baravykų dygimą, porą dienų dauguma supirktuvių iš grybautojų supirkinėjo tik pirmarūšius baravykus, mokėdamos po 7-8 litus už kilogramą.

Beveik visą vasarą Dzūkijoje geriausiai dygo voveraitės, kurių kaina svyravo nuo 3 iki 12 litų už kilogramą. Vasarą kartais už baravykus buvo mokama net iki 19 litų.

Dažnam uoliam grybautojui pasisekdavo per dieną rasti 200 ir daugiau baravykų. Viena Grybaulios kaimo (Varėnos r.) šeima per dieną už grybus sugebėdavo uždirbti po 400 litų.

"Lietuvos rytas"