aA
Rusija stiprina ginkluotą apsaugą rajonuose, besiribojančiuose su Rosliakovo gyvenviete, į kurią bus nutemptas Barenco jūroje pernai nuskendęs Rusijos povandeninis laivas "Kursk". Be ypatingosios paskirties milicijos būrio OMON, čia sutelktos ir Šiaurės laivyno jūrų pėstininkų, kurių dauguma kovinį krikštą gavo Čečėnijoje, pajėgos.
"Kursk"
Artėjant laivo iškėlimo datai čia net panaikinti specialūs leidimai tiems, kurie tiesiogiai nedalyvauja operacijoje.

Kaip pranešė Šiaurės laivyno štabas, strateginio objekto saugumo sumetimais į saugomą zoną uždrausta atvykti žurnalistams, akredituotiems laivo iškėlimo operacijai nušviesti.

Jau gautas protokolas apie buvimo režimo zonoje taisykles pažeidusius Kinijos naujienų agentūros "Xinhua" korespondentus, mėginusius nufotografuoti doką Belokamenkos gyvenvietės rajone. OMON darbuotojai iš jų atėmė fotoaparato juostelę. Ji buvo konfiskuota ir iš Rusijos laikraščio "Nezavisimaja gazeta" fotokorespondento.

Penktadienį OMON darbuotojai taip pat sulaikė Prancūzijos laikraščio "Europa 1" žurnalistą, ir apie šį faktą buvo informuotas Rusijos prezidento padėjėjo Sergejaus Jastržembskio štabas.

Šiuo metu Kinijos žurnalistai iš Murmansko išskraidinti į Maskvą. Prancūzijos žurnalisto likimas, kaip teigė Šiaurės laivyno štabas, "priklausys nuo Maskvos valdžios sprendimo".

Tuo pat metu Šiaurės laivyno štabas pabrėžė, kad "prievarta iš Murmansko nė vienas žurnalistas neišprašomas, tačiau žiniasklaidos priemonėms nustatytos taisyklės turi būti vykdomos besąlygiškai".

Prie jūros dugne nugrimzdusio laivo korpuso narai jau pritvirtino 14 iš 26 griebtuvų, pranešė penktadienį "Mammoet" kompanijos atstovė Larissa van Seimeren. Pasak jos, "Barenco jūroje pagerėjus oro sąlygoms darbai vyksta sparčiau, ir narai nusiteikę kur kas optimistiškiau".

"Mammoet" atstovas, atsakingas už baigiamąjį operacijos etapą, prieš keletą dienų pareiškė: "Mes tikimės iškelti laivą artimiausią savaitgalį, jei oras pagerės, jei ne - tik kitos savaitės pradžioje".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.