aA
Nors anksčiau socialdemokratai tikino, kad į Prezidento rinkimų kampaniją įsitrauks ir savo kandidatą paskelbs tik kitų metų pavasarį, tačiau jau šią savaitę socdemai sudarė rinkimų štabą ir jo vadovu išrinko Socialdemokratų frakcijos Seime seniūną Juozą Oleką, kurio ir paklausėme, kodėl keičiasi socialdemokratų pozicija:
Juozas Olekas
Juozas Olekas
© ELTA
- Nepasakyčiau, kad socialdemokratai savo poziciją keičia. Mes tebemanome, kad į Prezidento rinkimų kampaniją įsijungsime ir kandidatą iškelsime tada, kada numato Prezidento rinkimų įstatymas. Tačiau esama nemažai kitų, kasdienių darbų, kurie turi būti padaryti iki rinkiminės kampanijos pradžios, juolab, kad anksčiau mes esame sau išsikėlę tikslą įkurti nuolat veikiantį rinkimų štabą.

Iki Prezidento rinkimų kampanijos mūsų štabas turėtų parengti medodines rekomendacijas mūsų rajoniniams štabams, nes mūsų partijos gretos pastaruoju metu stipriai pagausėjo. Taip pat turėtume vykdyti naujų agitatorių bei žmonių, kurie dirbs rinkimų komisijose mokymus.

O faktą, kad šiandien turime daug kandidatų į prezidentus vertinčiau taip: tiesiog “dešiniukai” ir mažosios mūsų partijos neberanda būdų, kaip į save atkreipti dėmesį, tai ir skelbia savo kandidatus bei nevykusiai bando sukelti diskusijas.

- Kodėl Jūs pasiūlėte Savivaldybių rinkimus rengti kartu su Prezidento rinkimais?

- Yra keletas argumentų. Man, kaip suvalkiečiui, labai svarbus ekonominis faktorius, juk vieni savivaldybių rinkimai vidutiniškai kainuoja apie 10 mln. Lt. Taigi, jeigu jie būtų surengti kartu su Prezidento rinkimais, valstybė ir mes, piliečiai, sutaupytume 8-9 mln. Lt.

Antras argumentas yra tas, kad jeigu nieko nekeistume, Savivaldybių tarybų rinkimai vyktų labai greitai po Prezidento rinkimų. Kitaip tariant, Prezidento rinkimai bus kitų metų gruodį, jei prireiks antrojo rinkimų turo – jis bus rengiamas dar po kelių savaičių, o savivaldybių rinkimai turėtų vykti 2003 m. sausį. Taigi, piliečiai vos ne kas antrą savaitę turėtų eiti į rinkimus. Racionaliau būtų, jei Prezidento ir Savivaldybių tarybų rinkimai vyktų vienu metu. Nes jeigu šie rinkimai vyks skirtingomis dienomis, beveik nekyla abejonių, kad Savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvaus mažiau žmonių, taigi ir demokratiškumo laipsnis bus mažesnis.

- Liberalai, atsidūrę opozicijoje, kritikuoja socialdemokratų ir socialliberalų valdžią dėl to, kad ši nevykdo savo programinių nuostatų. Kaip atremtumėte šią oponentų kritiką?

- Manau, kad tokie pareiškimai yra gerokai per ansktyvi ir nerimti. Juk dabartinė Vyriausybė dar nedirba nei šimto dienų. O pirmieji sprendimai, kurie jau yra padaryti, mano nuomone, niekaip nesikerta su mūsų programa, priešingai kyla iš jos. Pavyzdžiui, mes žadėjome padidinti neapmokestinamą minimumą ir nuo sausio pirmos dienos jis padidės. Arba dabar svartome aukštojo mokslo finansavimą, tai vėlgi plaukia iš mūsų programinių nuostatų.