aA
Taivanas ir Kinija turi vesti derybas vadovaudamiesi "vienos Kinijos" principu, sekmadienį pareiškė Taivano prezidentas Chen Shui-bianas, kalbėdamas Nacionalinei dienai - Kinijos Respublikos įkūrimo metinėms skirtame šventiniame renginyje. "Santykiuose su Kinija turime grįžti prie 1992 metų susitarimo, kuriame pabrėžiamas "vienos Kinijos" principas Taibėjaus ir Pekino derybose. Jis nėra idealus, tačiau visiškai priimtinas, - sakė Chen Shui-bianas.
Taivano prezidentas Chen Shui-bianas
Taivano prezidentas Chen Shui-bianas
© Reuters/Scanpix
1992 metų lapkritį Honkonge vykusiose derybose Pekinas ir Taibėjus susitarė, kad derybų procesas dėl Taivano susijungimo su žemynu turi būti grindžiamas "vienos Kinijos" principu. Tačiau pastaraisiais metais Taivano valdžia vis dažniau prabyla apie norą pasiskelbti nepriklausoma valstybe.

Prezidentas taip pat paragino mažinti priešpriešą Taivano sąsiauryje ir tartis dėl laivininkystės sąlygų.

Antra vertus, Chen Shui-bianas dar kartą pabrėžė, kad ketinama pirkti iš JAV kelis milijardus dolerių kainuosiančių ginklų. "Kiekvienas pilietis turi suprasti, kad Taivano gynybinės galios stiprinimas - svarbiausia sąlyga, padėsianti išsaugoti taikų status quo Taivano sąsiauryje", - sakė jis.

Taivano kariškiai teigia, kad nusipirkti ginkluotę būtina, norint apginti salą nuo Kinijos, kuri, jei sandėrio bus atsisakyta, gali ją užgrobti po 2-3 metų. Tuo pat metu opozicinės partijos pasisako prieš ginkluotės pirkimą tvirtindamos, kad šiuos pinigus geriau išleisti socialinėms reikmėms ir švietimui.

Taivaną, kuris pilietiniam karui baigiantis 1949 metais priglaudė Kinijos nacionalistinę vyriausybę, Kinija laiko savo sudėtine dalimi ir pasirengusi užpulti de facto nepriklausomą salą, jei Taibėjus oficialiai paskelbs savo nepriklausomybę. Kinijos vadovybė mano, kad Taivanui 2008 metais priėmus, kaip planuojama, naują konstituciją, bus žengtas dar vienas žingsnis galutinio salos atsiskyrimo link.

Šiemet Taivanui minint Nacionalinę dieną pirmą kartą buvo akcentuojamos ne istorinės Kinijos tradicijos, bet salos unikalumas. Taip pat tradicinį šventės simbolį šįkart valdžia pakeitė Taivano salos kontūrais žaliame fone.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.