aA
Nušalinto Irako diktatoriaus Saddamo Husseino buvęs vicepremjeras Tareqas Azizas tebėra gyvas, šeštadienį pranešė JAV kariškiai, paneigdami televizijų pranešimus apie jo mirtį įkalinimo vietoje.
Tariq Aziz
Tariq Aziz
© EPA-ELTA
"Aš galiu patvirtinti, kad Tareqas Azizas yra gyvas, kad jo statusas nepasikeitė ir kad jis tebėra suimtas", - sakė JAV vadovaujamos Irako kalėjimų valdybos atstovas spaudai.

Dubajuje įsikūrusi televizija "Al-Arabiya", remdamasi šaltiniais Tarptautiniame Raudonajame Kryžiuje Irake, pranešė, kad 68 metų T.Azizas mirė įkalinimo vietoje. Pranešimus apie buvusio Irako vicepremjero mirtį paskelbė taip pat Maskvos ir Teherano žiniasklaida.

"Al-Arabiya" nepateikė daugiau detalių, tačiau Katare įsikūrusi palydovinė televizija "Al-Jazeera" citavo Vatikano šaltinius, kurie savo ruožtu irgi patvirtino buvusio Irako vicepremjero mirtį. T.Azizas buvo vienintelis S. Husseino vyriausybės kabineto narys krikščionis.

Vienas iš 55 buvusių Irako pareigūnų, kuriuos JAV vadovaujamos pajėgos įtraukė į labiausiai ieškomų nušalinto režimo asmenų sąrašą, T.Azizas praėjusių metų balandžio mėnesį savo noru pasidavė amerikiečiams ir nuo to laiko yra suimtas.

Amane Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto atstovė spaudai sakė: "Mes negalime patvirtinti Tareqo Azizo mirties fakto. Mes neturime šiuo klausimu informacijos". Ji pridūrė, kad Raudonojo Kryžiaus pareigūnai praėjusią savaitę aplankė T.Azizą ir kad tuo metu jis nebuvo paguldytas į ligoninę.

Romoje naujienų agentūra "Ansa" pranešė, jog T.Azizo sūnus Ziadas susisiekė su vienu prancūzų vienuoliu ir sakė, kad jo tėvas tebėra gyvas.

T.Azizas, kuris buvo ištikimas S. Husseino padėjėjas, 1983 metais buvo paskirtas užsienio reikalų ministru, o 1991 metais tapo ministro pirmininko pavaduotoju.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.