aA
Po rugsėjo 11-osios teroro aktų įvyko tarptautinių santykių pokyčių, ypač tarp Jungtinių Valstijų ir Rusijos, taip pat Kinijos. Tokią nuomonę pareiškė JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas.
Colin Powell
"Manau, kad įvyko esminių permainų, istorinio masto pokyčių", - sakė jis per susitikimą su užsienio žurnalistais. Plačiau kalbėdamas apie santykius su Rusija po teroro aktų Niujorke ir Vašingtone, Amerikos diplomatijos vadovas pažymėjo: "Prezidentas (Putinas) išnagrinėjo padėtį ir greitai priėjo prie išvados, kad jis dalyvaus koalicijoje prieš bendrą grėsmę. Jis buvo pirmasis, paskambinęs Bushui (Bušui)".

Pasak valstybės sekretoriaus, Rusija veikia adekvačiai, pripažinusi, jog įvyko esminių pokyčių, ir nusprendusi suartėti su Vakarais".

"Dar prieš kelerius metus to negalėjo numatyti net drąsiausios prognozės, - pridūrė jis.- Mūsų dienomis nieko negalima atmesti." Pasak C.Powelo, visa tai "atspindi naują Rusijos ir Amerikos santykių pobūdį".

Jis taip pat išskyrė svarbų Rusijos vaidmenį Vidurinėje Azijoje. Šio regiono šalys gali būti atrama rengiamoje JAV operacijoje prieš afganų talibus ir jų slepiamą Saudo Arabijos disidentą Osamą bin Ladeną, kuris įtariamas prisidėjęs prie rugsėjo 11-osios teroro aktų.

C.Powellas pabrėžė, kad JAV atsižvelgė į Rusijos susirūpinimą dėl terorizmo Čečėnijoje ir į Maskvos iniciatyvas dėl politinio dialogo šioje respublikoje. Tačiau Vašingtonui "dar kelia nerimą žmogaus teisių laikymasis užkertant kelią šiai grėsmei".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.