aA
Jungtinės Valstijos, besirengiančios karo veiksmams dėl praėjusio mėnesio teroro Niujorke bei Vašingtone, trečiadienį paprašė savo sąjungininkių NATO leisti neribotai naudotis jų oro erdve, sakė Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis.
NATO flag
Šaltiniai NATO nurodė, kad pirmajame Vašingtono prašymų 19 valstybių Aljansui sąraše taip pat yra prašymas leisti naudotis Europos oro pajėgų bazėmis ir NATO degalų atsargomis, taip pat - pasirengti pakeisti pajėgas, kurios ypatingu atveju gali būti atšauktos iš Balkanų.

G.Schroederis per savo trumpą pranešimą žurnalistams Berlyne sakė nurodęs Vokietijos ambasadoriui NATO būstinėje Briuselyje be išlygų sutikti su visais prašymais.

"Vokietijos vyriausybė savo atstovams Šiaurės Atlanto taryboje nurodė aktyviai ir visiškai bendradarbiauti, kad Taryba galėtų visiškai įvykdyti Jungtinių Valstijų prašymus. Kartoju, visiškai įvykdyti", - sakė G.Schroederis.

Tuo tarpu Briuselyje NATO atstovas spaudai Yves'as Brodeuras (Ivas Broderas) info rmavo, kad prašymai pateikti remiantis Penktuoju Aljanso sutarties straipsniu, kuriame rašoma, jog NATO vienos arba kelių savo narių užpuolimą laiko viso Aljanso užpuolimu.

Tai pirmieji JAV prašymai pateikti nuo antradienio, kai NATO, gavęs "galutinių" įrodymų apie Afganistane besislapstančio Osamos bin Ladeno ir jo tinklo "al Qaeda" ("Bazė") sąsajas su rugsėjo 11-osios teroru JAV, formaliai nusprendė taikyti minėtą bendros gynybos straipsnį.

"Jungtinės Valstijos šį rytą Šiaurės Atlanto tarybos susirinkime pateikė NATO savo prašymus, - sakė Y.Brodeur. - Sąjungininkai gali nuspręsti, kokią paramą pasiūlyti".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.