aA
Per 13 milijonų Australijos gyventojų šeštadienį traukia į rinkimų apylinkes vedami ne tik pilietinės pareigos, bet ir baimės pakliūti į kalėjimą, jei nebalsuos. Jau beveik 80 metų Australijoje galioja įstatymas, kuris reikalauja, jog vis vyresni nei 18 gyventojai dalyvautų vietos, valstijos, ar nacionaliniuose rinkimuose.
Britų turistai vaikšto šalia vieno iš labiausiai lankomų turizmo objektų Australijoje, Sidnėjaus operos teatro
Britų turistai vaikšto šalia vieno iš labiausiai lankomų turizmo objektų Australijoje, Sidnėjaus operos teatro
© Reuters/Scanpix
Priešingu atveju, jei nepateiks įtikinamos priežasties, jie gali būti baudžiami 20 australietiškų dolerių bauda.

Jei teismas nusprendžia, jog nebalsavusiojo piliečio pateiktas pasiaiškinimas nėra įtikinamas, bauda gali išaugti net iki 50 dolerių, arba toks asmuo gali būti uždarytas į kalėjimą.

Šeštadienį visoje šalyje duris atvėrė 7 tūkst. 732 rinkimų apylinkių. Australijos gyventojai turės pasirinkti tarp konservatorių vyriausybės, besąlygiškai remiančios Jungtines Amerikos Valstijas ir jų pradėtą karą Irake, bei leiboristų vadovaujamų opozicinių jėgų, pasisakančių už stipresnius ryšius su Azijos valstybėmis.

Australijoje rinkėjų aktyvumas paprastai siekia net 95 procentus.

Šiais metais vykstančiuose rinkimuose, kurie kainavo per 75 milijonus Australijos dolerių, varžosi 1 tūkst. 421 kandidatas (du trečdaliai jų yra vyrai).

Preliminarūs rinkimų rezultatai turėtų paaiškėti vėlų šeštadienio vakarą. Lažybų kontorose vyrauja įsitikinimas, jog ministro pirmininko Džono Hovardo (John Howard) vadovaujama konservatorių koalicija nugalės centro-kairiųjų Leiboristų partiją jau ketvirtą kartą iš eilės.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.