aA
Tradicinė šalies žemdirbių šventė, nuo seno švenčiama antrąjį spalio savaitgalį, šiemet iš Kauno persikelia į Šiaulius. Šiaulių apskrities viršininko administracijos viršininkas Alvydas Šedžius Eltai sakė, kad Šiauliuose šventė vadinsis "Ievaro giesmė".
Duona
Duona
© Corbis/Scanpix
To reikalauja senosios žemdirbiškų darbų pabaigtuvių tradicijos: žemdirbys, užbaigęs rudens darbus, iš paskutiniųjų keturiasdešimties varpų pindavo ievaro vainiką, kurį dėdavo ūkininkui ant galvos.

Tikimasi, kad šeštadienį į tokį renginį susirinks apie 2 tūkst. atstovų iš visų dešimties Lietuvos apskričių.

Pasak A. Šedžiaus, tik Šiauliuose yra "Juone pastuoge" ir jos kaimiškos muzikos kolektyvas "Jonis". Jie ir ves šią šventę. Prisikėlimo aikštę numatoma paversti skulptūrų iš žemės ūkio kultūrų parku. Čia vyks žemdirbių "pleneras", kurie visiems matant demonstruos, kuo virsta runkelis, moliūgas ar morka.

Prisikėlimo aikštėje šventės atidarymo metu bus įteikti apdovanojimai šauniausiems Lietuvos ūkininkams. Iš paskutinių rugių pėdų pinamais vainikais turėtų būti pagerbti 60 šauniausių kaimo žmonių.

Vilniaus gatvėje, labiau žinomoje kaip pėsčiųjų bulvaras, bus pastatytos 5 dengtos scenos (ir dar viena didžioji), kur žemdirbiai galės demonstruoti savo meninius sugebėjimus.

Šventės dalyvius ir svečius šeimininkai vaišins rūkyta ir kepta avino mėsa, parūpinta Šeduvos valstybinės gyvulininkystės įmonės. Ginkūnų paukštyno dėka bus kepama rekordinė kiaušinienė. Visiems užteks didžiulio "Šiaulių duonos" kepalo.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.