aA
Baigiantis kandidatų į Seimo narius agitacijai Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas (VRK) Zenonas Vaigauskas teigia, kad rinkimų kampanija vyko gana korektiškai. "Tikėjausi žymiai aštresnės rinkimų kampanijos. Ji vyko daugiau negu tikėtasi sklandžiai", - sakė Eltai Z.Vaigauskas.
Zenonas Vaigauskas - karikatūra
Zenonas Vaigauskas - karikatūra
© DELFI
Penktadienį jau baigiasi Seimo rinkimuose dalyvaujančių partijų ir pavienių kandidatų agitacijos kampanija. Draudimas agituoti už kurį nors kandidatą ar partiją įsigalios šeštadienį, 1 val. nakties.

Z. Vaigausko nuomone, normaliai vyko ir naujos Seimo rinkimų įstatymo nuostatos, ribojančios išorinę politinę reklamą, įgyvendinimas. Anot Z. Vaigausko, nerimą kėlė tik vienintelė partija "maištininkė", tai yra Krikščionių konservatorių socialinė sąjunga, kuri, anot Z. Vaigausko, mano, kad jiems įstatymas negalioja ir nori tiesiai taikyti Konstitucijos nuostatas.

"Tai yra, mūsų supratimu, įstatymo pažeidimas", - sakė Eltai Z. Vaigauskas. Pasak jo, Konstitucija iš tikrųjų leidžia skleisti informaciją, bet jos skelbimas neturi pažeisti ir įstatymų, pavyzdžiui, negalima šiukšlinti miesto.

Z. Vaigausko nuomone, matyt, taip atsižvelgiama ir į kai kurių rinkėjų nuostatą, manant, kad galbūt kažkas orientuojasi ir į "maištininkus". Pripažindamas kai kurių įstatymo nuostatų netobulumus, Z. Vaigauskas neatmeta galimybės, kad tai dar bus teisminio nagrinėjimo objektas.

Krikščionių konservatorių socialinės sąjungos pirmininkas Gediminas Vagnorius Eltai sakė manąs, kad kilnojama agitacinė medžiaga nėra reglamentuota įstatymais, taigi nėra draudžiama. "Jeigu kažkas VRK mano kitaip, tai reikėtų žiūrėti aukštesnį

įstatymą - Lietuvos Konstituciją. Tik pakeitus Konstituciją, gali būti įvesti ribojimai",- pažymėjo Krikščionių konservatorių socialinės sąjungos lyderis G. Vagnorius.

Eltai jis sakė, kad įsigaliojus agitacijos draudimui kilnojamos lentelės bus surinktos, nes tai yra partijos inventorius. "Tačiau mes neatsakome už tuos 250

lentelių, kuriuos neteisėtai pasisavino kai kurie savivaldybių tarnautojai, nes nežinome, kaip jos bus panaudotos, ar nebus provokacijų", - sakė Eltai G. Vagnorius.

Pagal Seimo rinkimų įstatymą agitacija draudžiama likus 30 valandų iki rinkimų pradžios ir rinkimų dieną, išskyrus nuolatinę vaizdinę agitaciją tam skirtose vietose, jei ji iškabinta likus ne mažiau kaip 48 valandoms iki rinkimų pradžios.

Rinkimų agitacijos draudimo laikotarpiu jokių vaizdinių rinkimų agitacijos priemonių, išskyrus išleistas Vyriausiosios rinkimų komisijos, negali būti balsavimo patalpoje ir 50 metrų aplink pastatą, kuriame įrengta balsavimo patalpa.

Rinkimų agitacijos draudimo pažeidimas užtraukia administracinę atsakomybę. Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, pažeidusiems agitacijos draudimą gresia bauda nuo 500 iki 1000 litų. Jei agitacijos draudimą pažeidžia rinkimų komisijos narys ar kitas pareigūnas, bauda siekia 1000-4000 litų. Žiniasklaidos priemonių, platinančių agitacijas, redaktoriai gali būti baudžiami 1000-10000 litų bauda.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.