aA
Užsienio investuotojai Briuselyje apskundė premjero Algirdo Brazausko Vyriausybės vykdomą politiką. Nepasitenkinimą Vakarų verslininkai praėjusią savaitę išdėstė Europos Komisijos pareigūnams, rengiantiems raportą apie mūsų šalies pasirengimą narystei Europos Sąjungoje.
Vyriausybė
Vyriausybė
© DELFI
Užsienio investuotojų forumo vicepirmininkas bei Danijos bendrovės "Danisco Sugar" viceprezidentas Michaelis Perssonas (Mišelis Personas) pareiškė, kad negeri ženklai yra Vyriausybės sprendimai nustatyti minimalias grūdų supirkimo bei cukraus pardavimo kainas ir taip sugrįžti prie rinkos reguliavimo, ketvirtadienį rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

"Bėda ta, kad mes mažai žinome apie Lietuvos Vyriausybės numatomas vykdyti reformas", - sakė Danijos verslininkas."Danisco Sugar" yra strateginė Lietuvos cukraus pramonės investuotoja.

Praėjusią savaitę priimtas Vyriausybės nutarimas dėl minimalių baltojo cukraus pardavimo iš fabrikų kainų nustatymo paskatino Lietuvos prekybininkus cukrų pabranginti beveik 30 centų.

Tokį rinkos suvaržymo būdą kritiškai įvertino ir Lietuvos verslininkai. Tai vertinama kaip nuolaidžiavimas Marijampolės cukraus fabrikui.

"Vyriausybei didelę įtaką daro marijampoliečiai. Minimalių kainų nustatymas yra mėginimas kitų sąskaita ir bet kokiomis priemonėmis išgelbėti beveik bankrutavusią "Marijampolės cukraus" įmonę", - teigė cukraus pramonės įmonių asociacijos "Cukrus" prezidentas Rimantas Stulgys.

Pasaulio banko Vilniaus skyriaus vadovas Mantas Nocius teigė, jog premjerui A.Brazauskui yra pareiškęs kritikos dėl kainų reguliavimo."Tai nėra geras žingsnis ir apie tai bus kalbama šį mėnesį, kai į Lietuvą atvyks Pasaulio banko misija", - sakė M.Nocius.

Briuselyje investuotojų Lietuvoje vardu kalbėjęs M.Perssonas taip pat apgailestavo, kad lėtinami mokesčių ir pensijų reformų tempai."Kartais atrodo, kad Lietuvos pasirengimas ES nėra pakankamas", - sakė M.Perssonas. Informaciją apie Lietuvą Briuselio pareigūnams M.Perssonas pristatė įgaliotas Danijos pramonininkų konfederacijos.

Dienraščio "Lietuvos rytas" žiniomis, Europos Komisijos pareigūnai išgirdo ir daugiau kritikos apie Lietuvą. Buvo nepalankiai įvertinta nestabili teisinė aplinka bei investicinės aplinkos suvaržymas.

Užsienio ekspertų nuomone, dabartinė Lietuvos Vyriausybė tik kalba, jog siekiai įstoti į NATO bei ES yra vienodai svarbūs. Vis dėlto labiau remiamas stojimas į NATO, nes tam nereikia imtis reformų, užtenka politinio sprendimo.

Europos Komisija raportus apie šalis, siekiančias narystės ES, rengia kiekvienais metais. Kaip paaiškino Užsienio reikalų ministerijos Europos integracijos departamento patarėjas Darius Arbačiauskas, tokio raporto reikšmė didėja, nes artėja 2004-ieji, kai Lietuva tikisi užbaigti derybas su ES.

"Šis Europos Komisijos raportas gali lemti ir tai, į kokias grupes bus suskirstytos šalys kandidatės", - sakė patarėjas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.