aA
Kitą savaitę, puse mėnesio vėliau nei planuota, Didžioji Britanija perims iš Danijos Baltijos šalių oro policijos misiją.
NATO karys - karikatūra
NATO karys - karikatūra
© DELFI
Šeštadienio pavakare Vilniaus tarptautiniame oro uoste nusileis Didžiosios Britanijos karališkųjų karinių oro pajėgų lėktuvas VC10, kuriuo atskris maždaug 100 kariškių ir pagalbinis personalas, teiksiantis logistinę paramą britų naikintuvams vykdant oro policijos misiją.

Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija, patruliuoti trijų Baltijos šalių oro erdvę britai pradės nuo spalio 14 dienos, kai pakeisti danų naikintuvų F16 atskris pirmieji du britų "Tornado F3".

Pagal rugsėjo pabaigoje NATO sudarytą skrydžių rotacijos grafiką nuo spalio šešių mėnesių misijos imsis Didžioji Britanija, po jos - Norvegija, Nyderlandai, Vokietija, JAV ir Lenkija. Prireikus šis grafikas gali keistis.

Danijos oro policijos misija Baltijos šalių regione baigėsi rugsėjo pabaigoje. Prieš kurį laiką buvo iškilusi grėsmė misijos tęstinumui, nes Didžioji Britanija pareiškė neatsiųsianti į Lietuvą savo naikintuvų ir juos aptarnaujančių karių.

Pagrindinė tokio sprendimo priežastis - techninės problemos, mat tinkamas naudotis oro uosto Zokniuose pakilimo tako ruožas yra per trumpas lėktuvams "F3 Tornado". Tačiau pakilimo takas buvo pradėtas rekonstruoti, kad juo galėtų naudotis ir didesni lėktuvai.

Kovą Šiaurės Atlanto Tarybai sankcionavus oro policijos misiją tinkamų oro gynybos pajėgumų neturinčiose Baltijos šalyse, NATO sąjungininkai paeiliui siunčia misijai į Zoknių oro bazę prie Šiaulių savo lėktuvus, lakūnus ir aptarnaujantį personalą.

Nuo kovo 29 dienos Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvę saugojo Belgijos karališkųjų oro pajėgų greitojo reagavimo junginys - keturi naikintuvai "F-16" ir maždaug 50 karių. Vėliau šią misiją perėmė Danijos kontingentas - penki danų naikintuvai "F-16", šeši lakūnai ir per 60 lėktuvus aptarnaujančio personalo darbuotojų.

Iki tol Lietuvos oro erdvę kontroliavo mokomieji naikintuvai, kurie dėl reikiamos įrangos ir galingumo stokos tik iš dalies užtikrino oro erdvės saugumą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.