aA
Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT) artėjant LR Seimo rinkimams ragina jaunimą pasinaudoti balsavimo teise ir siūlo Politinio kompaso pagalba pasitikrinti savo politines pažiūras bei atkreipti dėmesį į partijų programose skiriamą dėmesį jaunimo klausimams, sakoma LiJOT pranešime spaudai.
Balsavimas
Balsavimas
© ELTA
LiJOT pilietinės akcijos “Man ne dzin!” interneto svetainėje http://www.mannedzin.lt patalpintas Politinis kompasas padės jaunam žmogui atrasti savo kryptį politiniame žemėlapyje. JAV politologų sudarytas testas pagal atsakymus į 10 paprastų klausimų nustato, kokia politinė ideologija atsakiusiajam artimiausia.

Kaip ir prieš kiekvienus rinkimus LiJOT pateikia politinių partijų programų tyrimą. Jame išskirtos tokios, LiJOT nuomone, jaunimui ir jaunimo organizacijoms svarbiausios sritys: pilietiškumas, šeima, savanorystė, jauno žmogaus įdarbinimas, neformalus ugdymas, užimtumas, žinių visuomenė. Tyrime nagrinėtos partijų nuostatos šiais klausimais.

Tyrimo išvadose teigiama, kad į pilietiškumo problemą dėmesys atkreipiamas ne vienos partijos programoje, tačiau neakcentuojamas jaunimo organizacijų vaidmuo pilietiškumo ugdymo procese. Politinės partijos neteikia svarbos savanoriškos veiklos skatinimui, žinių visuomenę dažniausiai suvokia kaip interneto plėtrą.

Tik kelios partijos programose skiria dėmesio ir siūlo konkrečius paramos jaunoms šeimoms būdus. Jaunimo įsidarbinimo problema nagrinėjama “protų nutekėjimo” į užsienį, jaunimo verslumo ir švietimo sistemos suderinimo su darbo rinkos reikalavimais problemų kontekste. Neformalus ugdymas partijų programose neatskiriamas nuo neformaliojo švietimo (“popamokinės veiklos”). Tik su tokia veikla siejamas ir jaunimo užimtumo problemų sprendimas. Daugelis partijų akcentuoja mokymosi visą gyvenimą principą.

Partijų programų tyrime konstatuojama, jog jaunimas, daugumos partijų požiūriu, nėra išskirtinė socialinė grupė, o jaunimo problemos nėra laikomos ypatingos reikšmės sritimi. Programų tyrimas pateikiamas visuomenei interneto svetainėje http://www.lijot.lt.

LiJOT vykdo pilietinę jaunimo akciją “Man ne dzin!”, kuria ragina jaunimą aktyviai balsuoti LR Seimo rinkimuose, tačiau neremia nė vienos partijos ar koalicijos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.