aA
Seimo daugumos atstovai pareikalavo Seimo pirmininko Artūro Paulausko neperduoti prezidentui Valdui Adamkui pasirašyti praėjusį ketvirtadienį priimtų Vartotojų teisių gynimo įstatymo pataisų.
Pagal šias pataisas įstatymas galėtų būti taikomas ir sveikatos priežiūros paslaugoms bei aprūpinimui vaistams.

Trečiadienį 30 parlamentarų - daugiausiai Naujosios Sąjungos (NS, socialliberalų) bei Socialdemokratinės koalicijos frakcijų nariai -kreipėsi į Seimo pirmininką, pareikšdami, jog, jų nuomone, priimant minėtąsias įstatymo pataisas, buvo pažeistas Seimo Statutas.

Kartu parlamentarai, remdamiesi atitinkamu Seimo Statuto straipsniu, pareikalavo, kad kol savo išvadą apie tai pateiks Seimo Etikos ir procedūrų komisija, įstatymas nebūtų perduotas pasirašyti prezidentui.

Seimo komisija kartą jau svarstė su šio įstatymo priėmimu susijusius klausimus, o už pačias pataisas parlamentarai dėl jų priėmimo balsavo du kartus.

Rugsėjo 27 dieną dėl pataisų priėmimo balsuojant rytiniame Seimo posėdyje joms pritrūko reikiamos paramos, kadangi už jas balsavo mažiau nei pusė dalyvaujančių parlamentarų. Už balsavo 38, prieš - 24 ir susilaikė 17 Seimo narių.

Pataisas parėmę liberalai, apeliuodami į tai, jog pagal balsavimo protokolą balsavime neva dalyvavęs ir šiuo metu Vokietijoje su oficialiu vizitu viešintis Seimo vicepirmininkas Gintaras Steponavičius, pareikalavo perbalsuoti. Tam pritarus ir Seimo Etikos ir procedūrų komisijai, vakariniame parlamento posėdyje įstatymo pataisos vis dėlto buvo priimtos. Už jas šiuo atveju jau balsavo 45, prieš - 35 ir susilaikė 5 Seimo nariai.

Tuo tarpu trečiadienį Seimo pirmininkui A.Paulauskui adresuotame pareiškime parlamento daugumos atstovai tvirtina, jog perbalsuoti dėl įstatymo priėmimo nebuvę pagrindo.

"Užginčytu atveju balsavo (Seimo vicepirmininkas - BNS) Artūras Skardžius, bet nesureguliuota elektronika jo balsavimus priskyrė posėdyje nedalyvavusiam G.Steponavičiui", - teigiama parlamentarų pareiškime.

Pasak jų, įstatymo priėmimo negalima laikyti teisėtu dar ir dėl to, jog pagrindiniu svarstant šį projektą paskirto Ekonomikos komiteto posėdyje nebuvo apsvarstyta nei Vyriausybės, nei papildomo Sveikatos reikalų komiteto nuomonės, neįvertinta Seimo Teisės departamento išvada.

Tiek A.Skardžius, tiek ir G.Steponavičius yra Seimo pirmininko pavaduotojai. A.Skardžius pirmininkavo ketvirtadienio rytiniam posėdžiui, kuriame ir kilo visi procedūriniai nesusipratimai dėl įstatymo priėmimo. Tuo tarpu G.Steponavičius vedė paskutinį prieš tai vykusį antradienio vakarinį posėdį.

Pasak Seimo sekretoriato darbuotojų, tikriausiai galėjusi įvykti klaida, ketvirtadienį elektroninėje balsavimo sistemoje nurodant pirmininkaujančio pavardę ir vietoje A.Skardžiaus įrašant G.Steponavičių.

Vienas iš trečiadienį Seimo pirmininkui įteiktą kreipimąsi pasirašiusių parlamentarų Seimo NS (socialliberalų) frakcijos seniūnas Alvydas Ramanauskas sakė nežinąs, kodėl dar ketvirtadienį Seimo Etikos ir procedūrų komisijai nebuvę pavesta išsiaiškinti, kodėl balsavimo protokole atsidūrė posėdyje nedalyvavusio G.Steponavičiaus pavardė.

Pasak A.Ramanausko, posėdžiui pirmininkavęs A.Skardžius "greičiausiai nesusivokė" to padaryti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.