aA
Pranešus, kad į laisvę iš Abu Graibo kalėjimo išleistas Irako sukilėlių garbinamo šiitų dvasininko Moqtados al Sadro padėjėjas Moayadas al-Khazrajis, kitas M. al Sadro padėjėjas ketvirtadienį paskelbė, kad karingieji šiitai sudės ginklus - tai bus dalis taikios iniciatyvos Sadro miestu vadinamame Bagdado rajone ir kitose vietose.
Irakietis kovotojas su Moktados Sadro atvaizdu
Irakietis kovotojas su Moktados Sadro atvaizdu
© Reuters/Scanpix
Tiesioginiame eteryje per palydovinę arabų televiziją "Al Arabiya" šiitų atstovas Ali Smeismas pareiškė, kad laikinoji Irako vyriausybė į tokį šiitų gestą turėtų atsakyti užtikrinimu, jog M. al Sadro šalininkai nebus persekiojami, o jo padėjėjai paleisti iš kalėjimo.

Pasak A. Smeizmo, susitarimas įsigalios po derybų tarp laikinosios vyriausybės atstovų, kuriems vadovauja Irako nacionalinio saugumo patarėjas Kassimas Daoudas ir šiitų genčių vadovų bei M. al Sadro judėjimo, vadinamo Mehdi armija, atstovų.

Paleistas patarėjas M. al-Khazrajis buvo suimtas beveik prieš metus kartu su dar septyniais artimais M. al Sadrui dvasininkais. Jie visi buvo kaltinami veikla prieš amerikiečius. Tuomet kilo stiprių protesto veiksmų, dalis suimtųjų netrukus buvo paleisti.

M. al-Khazrajo paleidimas turėtų paskatinti derybas dėl paliaubų tarp amerikiečių ir M. al Sadrui ištikimų sukilėlių Sadro miestu vadinamame Bagdado rajone.

Kad prasidėtų derybos dėl paliaubų, M. al Sadras yra iškėlęs kelias sąlygas: amerikiečiai turi paleisti suimtus vyresniuosius jo patarėjus, nebebombarduoti Sadro miesto, prisidėti perstatant Sadro miesto lūšnynus.

Savo ruožtu laikinoji Irako vyriausybė reikalauja, kad sukilėliai nusiginkluotų - sudėtų ginklus.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.