aA
Iš JAV atgabentas plutonis, naudojamas ginklų gamyboje, ketvirtadienį buvo išvežtas iš Prancūzijos šiaurėje esančios gamyklos, kad įveiktų 1 000 km kelią iki Kadarašo miesto šalies pietvakariuose, kur bus toliau perdirbtas.
Žalieji per Prancūziją vežamą plutonį pasitinka protestais
Žalieji per Prancūziją vežamą plutonį pasitinka protestais
© AFP/Scanpix
Plutonis trečiadienį iš Amerikos Čarlstono miesto buvo atgabentas į Prancūzijos Šerbūro uostą, iki kurio dvi savaites keliavo Atlanto vandenynu. Kadarašo gamykloje iš jo bus gaminamas reaktorių kuras, kuris vėl keliaus atgal per Atlanto vandenyną - į Amerikos atominę elektrinę.

Gamtosaugos organizacijos nerimauja, kad pavojingas krovinys gali sudominti ekstremistus. Žaliųjų organizacijos "Greenpeace" duomenimis, į Prancūziją įvežta apie 140 kg plutonio, nors JAV deklaravo 125 kg. Policija apsupo visus konvojaus maršrute esančius tiltus.

"Transportas vingiuotu maršrutu keliaus per Prancūzijos teritoriją, keldamas grėsmę visame kelyje. Transportas yra nesaugus dėl avarijų ir sąmoningai surengtų atakų pavojaus", - sakoma žaliųjų organizacijos, kurios aktyvistams nepavyko sustabdyti konvojaus, tinklalapyje.

Prancūzijos valstybinė energetikos kompanija "Areva", kurios padalinyje bus perdirbamas plutonis, tvirtina, kad imtasi visų saugumo priemonių.

Ginklų gamybai naudojamas plutonis perdirbamas remiantis JAV ir Rusijos sutartimi, pagal kurią abi šalys turi likviduoti perviršines kovines galvutes su branduoliniu užtaisu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.