aA
Šįmet kaip niekad aktyvus balsavimas paštu sukuria didelę pasiūlą balsų pirkėjams politikos rinkoje. Šitai pareiškęs politologas dr. Alvidas Lukošaitis pripažino, kad balsavimas paštu - gera proga pirkti rinkėjų balsus, ir neatmetė galimybės, kad turtingos partijos tokią progą šįmet aktyviai išnaudoja.
Alvidas Lukošaitis
Alvidas Lukošaitis
© ELTA
"Tokie rinkėjų "pilietiškumo proveržiai" verčia suabejoti, ar tik nebus čia suveikę ir kokie nors ekonominiai dėsningumai. Politikos rinkoje yra balsų pasiūla, tad kodėl tų balsų nesupirkus? Aišku, balsų pirkimas - ne naujiena, apie tokius dalykus kalbama kiekvienuose rinkimuose. Turtingesni kandidatai skurdesnį rinkėją nevengia pamaloninti vienu kitu litu. Labai pasistengus, taip galima nusverti ir galutinius balsavimo rezultatus. Ypač gerai tai žino kandidatai vienmandatėse rinkimų apygardose", - ketvirtadienį - priešpaskutinę balsavimo paštu dieną - nuogąstavo politologas.

Vyriausiosios rinkimų komisijos ketvirtadienį pateiktais duomenimis, paštu balsavo per 106 tūkst. 568 rinkėjus - 4,03 proc. balsavimo teisę turinčių Lietuvos piliečių.

"Panašu, kad ir vėl bus pasiekti aktyvaus balsavimo rekordai. Žmonės kaip niekad anksčiau stengiasi sąžiningai atlikti savo pilietinę pareigą, tačiau tas jų pilietiškumas - keistokas. Paštuose susibūrę žmonės kažkodėl atrodo labai susinervinę, maža to - vos pamatę filmavimo kameras, puola slėpti veidus, lyg būtų įtariamieji ar nusikaltėliai", - stebėjosi A. Lukošaitis.

Pasak jo, nesuvokiama, kodėl teisėtvarkos tarnybos taikstosi su netvarka balsavimo paštu dienomis ir nekreipia dėmesio į rinkėjų papirkinėjimą. "Kai nori, tai visus suseka, ir pokalbių telefonu pasiklauso. Galbūt joms nusikaltimai - tik vagių ir žudikų gaudymas? O čia - viso labo balsų supirkinėjimas, kurio pasekmė - tik "iškraipyti" Seimo rinkimų rezultatai..." - piktinosi politologas.

Rinkimai į Seimą vyks šių metų spalio 10 dieną, antrasis rinkimų turas vienmandatėse apygardose - spalio 24 dieną. Skelbiami visuomenės nuomonės tyrimai rodo, kad populiariausia šiuo metu išlieka Darbo partija, už kurią, kaip ir per Europos Parlamento rinkimus, gali balsuoti apie 30 proc. rinkėjų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.