aA
Jaunas parduotuvės savininkas Kandahare, kalbėdamas už šimtus tūkstančių šeimų, gyvenančių Afganistano pietuose, kur religinis ir socialinis konservatizmas yra susimaišęs su smurto baime, pareiškė, kad jų moterys nebalsuos per šeštadienį vyksiančius rinkimus.
Afganistanas
Tradicinius rūbus dėvinčios afganistanietės.
© Reuters/Scanpix
"Tai ne dėl to, kad mes esame prigąsdinti kovotojų, - pridūrė turbaną dėvintis barzdotas Mohammadas. - Paprasčiausiai taip nėra priimta. Iš šimto mūsų regione gyvenančių šeimų ne daugiau kaip dvi ar trys moterys turi balsavimo registracijos kortelę".

Statistika rodo, kad mažiau nei 300 tūkst. iš 1,4 mln. užsiregistravusių balsuoti afganistaniečių - moterys. Tačiau teigiama, kad rinkimuose dalyvauti užsiregistravusių Afganistano gyventojų žinios apie rinkimų procesą yra minimalios.

"Labai nustebsiu, jei bent viena iš dešimties Afganistano moterų pietuose dalyvaus rinkimuose, - teigia organizacijos "Afganistano pilietinė bendruomenė" moterų programos pirmininkė Rangina Hamidi. - Pirmoji priežastis - visuomenės konservatizmas ir vyrų dominavimas, antroji - saugumas".

Talibano judėjimo likučiai ir regione veikiančios islamistų grupuotės yra pareiškusios sutrukdysią rinkimus Afganistane, kur nuo 2003 metų rugpjūčio per išpuolius jau žuvo daugiau nei 1 tūkst. žmonių.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.