aA
Kai kurie Rusijos ir Ukrainos politikai ir pareigūnai bei dar keliasdešimties šalių atstovai įtraukti į numanomų naftos vertybinių popierių gavėjų iš Saddamo Husseino sąrašą, kurį trečiadienį paskelbė JAV centrinė žvalgybos Valdyba (CŽV).
Vladimiras Žirinovskis
Vladimiras Žirinovskis
© EPA-ELTA
Sąrašas yra dalis ataskaitos apie Irako masinio naikinimo ginklus, kurią parengė specialusis CŽV patarėjas Charlesas Duelferis, buvęs Jungtinių Tautų inspektorius Irake.

Ch.Duelferis nesakė, ar kas nors mėgino patikrinti pavardžių, įtrauktų į sąrašą, tikrumą.

Tarp numanomų kyšių (naftos vertybinių popierių, iškeičiamų į grynuosius pinigus) gavėjų - Rusijos prezidento Vladimiro Putino administracija, Rusijos užsienio reikalų ministerija, Rusijos liberalų demokratų partijos pirmininkas Vladimiras Žirinovskis, taip pat Ukrainos komunistų partija ir Ukrainos socialistų partija.

Be to, nurodomi Indonezijos prezidentė Megawati Sukarnoputri, buvęs Prancūzijos vidaus reikalų ministras Charles'is Pasqua, Libano prezidento sūnus Emile'is Lahoudas, Palestinos liaudies išsivadavimo frontas ir kitos organizacijos bei kai kurie asmenys.

Komentarų iš įtrauktųjų į CŽV "juodąjį sąrašą" kol kas gauti nepavyko.

1990 metų rugpjūtį JT paskelbė sankcijas Irakui, kai jis įsiveržė į Kuveitą. Jos buvo atšauktos pernai, nuvertus Saddamo Husseino režimą. CŽV sako, jog Ch.Duelferio tyrimas rodo, kad buvęs diktatorius susilaukė paramos tarptautinėje arenoje, kai galiojo prieš jį JT sankcijos.

1996 metų pabaigoje JT ir Irakas pradėjo įgyvendinti programą "Nafta mainais už maistą", kuri leido Irakui ribotai prekiauti nafta ir už gautas lėšas įsigyti vartojamų prekių.

CŽV tyrimas rodo, kad Saddamo Husseino režimas gaudavo pajamų iš kontrabandinio naftos pardavimo, apeidamas JT apribojimus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.