aA
Turkijos užsienio reikalų ministras Abdullah Gulas sveikino "istorinį" Europos Komisijos sprendimą rekomenduoti Europos Sąjungai pradėti su Ankara derybas dėl šios šalies narystės bloke.
Europos Sąjunga, ES
Europos Sąjunga, ES
© Reuters/Scanpix
"Tai istorinis sprendimas ir Turkijai, ir Europai. Ji (Europos Komisija) paskelbė tokią rekomendaciją, kokia ji ir turėjo būti", - sakė A.Gulas žurnalistams netrukus po to, kai ES vykdomoji institucija paskelbė ilgai lauktą sprendimą dėl Turkijos politinių reformų.

EK rekomendacijoje sakoma, kad derybos su Ankara bus "neribotas procesas, kurio išdavos iš anksto negalima garantuoti". Dokumente konkreti derybų pradžios data nenurodoma - galutinį sprendimą gruodžio 17 dieną priims ES lyderiai.

Turkijos narystė Sąjungoje vertinama prieštaringai - visuomenės apklausos rodo, kad ES piliečiai nesutaria dėl to, ar blokas, kuris iki šiol buvo "krikščionių klubas", turėtų priimti didelę, neturtingą valstybę, kurioje gyvena 70 mln. žmonių, kurios gyventojų daugumą sudaro musulmonai ir kurios duomenys dėl žmogaus teisių nėra visiškai pavyzdingi.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.