aA
Baltarusijos piliečiai apskritai pritaria prezidento veiklai, ir daugelis iš jų pasiryžę leisti Aleksandrui Lukašenkai dalyvauti valstybės vadovo rinkimuose trečiąjį kartą, rodo sociologijos tyrimas, kurį surengė Jurijaus Levados analitinis centras.
Aleksandras Lukašenka
Aleksandras Lukašenka
© Reuters/Scanpix
Apklausa vyko rugsėjo 15-21 dienomis. Joje dalyvavo 1 086 Baltarusijos gyventojai nuo 18 metų ir vyresni.

Kaip parodė tyrimas, daugiau kaip pusė Baltarusijos gyventojų (53 proc.) mano, kad jų šalis, vadovaujama A.Lukašenkos, eina teisinga kryptimi. Mažiau kaip trečdalis (30 proc.) respondentų mano, kad respublika eina neteisingu keliu, 17 proc. neturėjo savo nuomonės.

Apskritai A.Lukašenkos veiklai prezidento poste pritaria 62 proc. respondentų, ja nepatenkinti - 38 procentai.

Siūlymą surengti referendumą dėl galimybės A.Lukašenkai balotiruotis į prezidento postą trečiąjį kartą, J.Levados analitinio centro sociologų duomenimis, teigiamai vertina beveik pusė šalies gyventojų - 49 proc., tokiai idėjai nepritaria kiek mažiau nei pusė - 42 procentai.

Jeigu toks referendumas vyktų artimiausią sekmadienį, dauguma rinkėjų (75 proc.) ateitų balsuoti, 11 proc. neketina to daryti, kiti (14 proc.) dar neapsisprendė.

Šiuo metu, sociologų duomenimis, 48 proc. balsuojančių Baltarusijos piliečių pasiryžę leisti savo prezidentui dalyvauti rinkimuose trečiąjį kartą, 37 proc. tam prieštarauja, 15 proc. dėl to neturi nuomonės.

A.Lukašenka, kuris pastarąjį dešimtmetį patiria Vakarų valstybių politinę izoliaciją dėl žmogaus teisių pažeidimų ir žiniasklaidos laisvės ribojimo šalyje, rugsėjo 7 dieną per televiziją paskelbė pasirašęs dekretą, jog spalio 17-ąją bus rengiamas referendumas dėl jo valdžios įgaliojimų pratęsimo.

Kad A.Lukašenka galėtų siekti trečios kadencijos 2006 metais vyksiančiuose valstybės vadovo rinkimuose, reikia keisti Baltarusijos konstituciją, kurioje dabar yra numatyta, kad tas pats asmuo prezidentu gali būti renkamas tik dviem penkerių metų kadencijoms iš eilės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.