aA
CŽV nerado įrodymų, kad buvęs Irako lyderis Saddamas Husseinas suteikė prieglobstį vienam ekstremistų organizacijos "al Qaeda" lyderių Abu Musabui al-Zarqawi, nors tai tvirtino Baltieji rūmai.
Irake veikiančios Al Zarqawi grupuotės schema
Irake veikiančios Al Zarqawi grupuotės schema
© EPA-ELTA
"Nėra pakankamai įrodymų, kad Saddamo Husseino režimas slėpė Abu Musabą al-Zarqawi", - antradienį sakė JAV vyriausybės atstovas, susipažinęs su šios žvalgybos agentūros pranešimu.

Pareigūnas, prašęs neskelbti savo pavardės, patvirtino televizijos kanalo "ABC News" pranešimą, jog CŽV pateikė ataskaitą apie tai į Baltuosius rūmus dar praėjusią savaitę.

Drauge šaltinis pabrėžė, jog CŽV taip pat neturi ir priešingų įrodymų - kad nėra sąsajos tarp Bagdado ir "al Qaeda", kurią Vašingtonas kaltina organizavus išpuolius prieš JAV 2001 metų rugsėjo 11 dieną. Baltieji rūmai rėmėsi sąsaja tarp Irako ir "al Qaeda", pateisindami karą su Bagdadu.

CŽV padarė išvadą, kad A.M.al-Zarqawi kartkartėmis gyveno Bagdade, bet kažin ar Irako vyriausybė davė jam oficialų leidimą gydytis sostinėje, kaip teigė vasarą JAV prezidentas George`as W.Bushas.

Be to, CŽV nerado įrodymų, jog Saddamas Husseinas apskritai žinojo, kad A.M.al-Zarqawi yra Bagdade, pranešė televizijos kanalas ABC, remdamasis anoniminiu šaltiniu vyriausybėje.

Nepaisydamas CŽV išvadų JAV viceprezidentas, respublikonas Dickas Cheney per televizijos debatus su demokratų kandidatu į šį postą Johnu Edwardsu antradienį vėl pareiškė, kad yra sąsajų tarp Saddamo Husseino ir "al Qaeda".

D.Cheney pažymėjo tą aplinkybę, jog ataskaitoje pateikti atvejai, kad buvo paleisti iš arešto A.M.al-Zarqawi bendražygiai, Saddamui Husseinui asmeniškai įsikišus - "galbūt paties A.M.al-Zarqawi prašymu".

J.Edwardas ne kartą kaltino D.Cheney, kad jis mėgina suklaidinti visuomenę, įtikinėdamas ją, jog yra sąsajų tarp "al Qaeda", Saddamo Husseino ir rugsėjo 11-osios tragedijos.

Viešosios nuomonės apklausos parodė, kad daugelis amerikiečių tiki, kad išpuoliams prieš Niujorką ir Vašingtoną netiesiogiai vadovavo Bagdadas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.