aA
JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Stephenas Rademakeris pareiškė, jog tai, kad Rusija nevykdo prisiimtų Stambulo susitarimuose įsipareigojimų, tebėra svarbiausia kliūtis adaptuotai Įprastinių ginkluotųjų pajėgų Europoje sutarčiai (ĮGPES).
"Mes sveikiname tą faktą, kad Valstybės Dūma priėmė dokumentą dėl ĮGPES ratifikavimo, bet JAV ir mūsų sąjungininkai Šiaurės Atlanto aljanse dar nepasirengę ratifikuoti šios sutarties, o kliūtis mums yra Rusijos nesugebėjimas įvykdyti įsipareigojimus, prisiimtus Stambule", - sakė S.Rademakeris spaudos konferencijoje trečiadienį Maskvoje.

Jis pažymėjo, jog Stambulo susitarimai dėl Rusijos kariuomenės išvedimo iš Moldovos ir Gruzijos buvo priimti prieš penkerius metus tuo pat metu, kai buvo pasirašyta adaptuota ĮGPES.

"Mes norėtume ratifikuoti adaptuotą ĮGPES, bet tai bus tik tada, kai Rusija įvykdys savo įsipareigojimus", - pažymėjo JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas.

"Turiu sąžiningai pasakyti, jog visiškai nesuprantu, kodėl nematome pažangos, kad Rusija vykdo Stambulo susitarimų sąlygas", - pabrėžė S.Rademakeris.

Jis priminė, kad remiantis Stambulo susitarimų sąlygomis, Rusija turi iškelti karinės infrastruktūros objektus iš Moldovos ir su Gruzijos vyriausybe sudaryti susitarimą, pagal kurį Rusijos karinės bazės bus iškeltos iš šios šalies.

"Praėjo jau penkeri metai, bet niekas nepasikeitė ir mes dėl to iš tikrųjų esame nusivylę", - pareiškė S.Rademakeris.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.