aA
Dviem Rusijos teisių gynėjams, stojantiems prieš karinės jėgos panaudojimą Čečėnijoje, pasiūlyta skirti pagrindinę Europos Parlamento premiją už žmogaus teisių gynimą, antradienį pranešė šios Europos Sąjungos (ES) asamblėjos atstovai.
Čečėnija
Pagyvenusi moteris Čečėnijos sostinėje Grozne eina greta sienos, kuri nurašinėta kandidatų į prezidentus pavardėmis. Sekmadienį Čečėnijoje bus renkamas naujas prezidentas.
© Reuters/Scanpix
Keturiasdešimties metų žurnalistė ir mokytoja Natalija Jestemirova ir Rusijos žmogaus teisių instituto prezidentas, žinomas teisių gynėjas Sergejus Kovaliovas drauge pasiūlyti 2004 metų Sacharovo premijai "Minties laisvė" gauti.

Neseniai ES įstatymų leidybos institucija griežtai kritikavo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną už jo karinę kampaniją Čečėnijoje ir žmogaus teisių pažeidimus, Europos Parlamento deputatų nuomone, buvusius ten.

Kai kurie Vakarų politikai ir Rusijos liberalai kaltina V.Putiną Rusijos atsitraukimu nuo demokratijos principų, kuriam dingstis buvo saugumo priemonių griežtinimas po to, kai rugsėjį Čečėnijos kovotojai užgrobė mokyklą Šiaurės Osetijos Beslano mieste ir žuvo daugiau kaip 300 žmonių, iš kurių pusė buvo vaikai.

Du teisių gynėjai, pasiūlyti Sacharovo premijai gauti, ragina pradėti taikos derybas su separatistais ir užbaigti karinę operaciją.

Europarlamentarai iš Užsienio reikalų komiteto taip pat įrašė į trumpą siūlomųjų sąrašą Baltarusijos žurnalistų asociaciją ir pagrobtą kandidatę į Kolumbijos prezidentus Ingrid Betancourt.

Baltarusijos žurnalistų organizacija buvo pasiūlyta kaip kovotoja už spaudos laisvę šioje buvusioje sovietinėje respublikoje. Vakarai kaltina Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką negailestingai elgiantis su savo liberaliais oponentais ir smaugiant nepriklausomas žiniasklaidos priemones.

I.Betancourt pagrobė kovotojai iš kairiosios pakraipos Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų grupuotės per prezidento rinkimų kampaniją prieš dvejus metus. Ji ilgą laiką kovotojo su žmogaus teisių pažeidimais, padarytais per 40 metų trukusį partizaninį karą.

Europos Parlamento politinių grupių vadovai išrinks nugalėtoją, bet pasitarimo data kol kas nepaskirtas. Premija bus įteikta Asamblėjos plenarinėje sesijoje Strasbūre gruodį.

Sacharovo premija, taip pavadinta buvusiam Sovietų Sąjungos disidentui Andrejui Sacharovui pagerbti, kasmet įteikiama tiems, kurie, Parlamento nuomone, svariu indėliu prisidėjo prie žmogaus teisių gynimo.

Tarp jos laureatų - Jungtinės Tautos ir šios organizacijos generalinis sekretorius Kofi Annanas, Kosovo albanų lyderis Ibrahimas Rugova ir Turkijos kurdų teisių gynėja Leila Zana.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.