aA
Šeštadienį Afganistane įvyks istoriniai prezidento rinkimai. Dabartinio šalies prezidento Hamido Karzajaus padėjėjui, kandidatui į šalies viceprezidento postą, vykstant į rinkimų sambūrį trečiadienį pavyko išvengti sužeidimų, nes Talibano kovotojų padėtos bombos sprogimas nekliudė jo automobilio.
Hamidas Karzai
Hamidas Karzai
© Sipa Press/Scanpix
Trečiadienis - paskutinė rinkimų kampanijos diena. Du iš 18 kandidatų į šalies prezidento postą pranešė H. Karzajaus naudai pasitraukiantys iš rinkimų kovos. Vienas iš jų neturėjo daug rėmėjų, tačiau kitas - Sayedas Ishaqas Gailanis - yra vienos žymiausių šalyje dvasininkų šeimų atstovas. Visada manyta, kad H. Karzajus rinkimuose susilauks didžiausios paramos, tačiau S. I. Gailanio poelgis gali padėti H. Karzajui surinkti būtinus 51 proc. balsų, kurių jam reikia, kad lapkritį nebūtų surengti pakartotiniai rinkimai.

Kandidatas į viceprezidento postą Ahmadas Zia Masoodas yra nužudytojo pasipriešinimo judėjimo didvyrio Ahmado Shaho Masoodo brolis. A. Z. Masudas buvo užpultas Faizabade - kalnuotos Badachšano provincijos sostinėje atokiuose šalies šiaurės rytuose. Ten jis buvo išvykęs dalyvauti rinkimų sambūryje.

Kelyje padėti sprogmenys sprogo vilkstinei, kuria jis keliavo, važiuojant iš oro uosto į sambūrio vietą. Anot provincijos saugumo vadovo, per incidentą žuvo vienas žmogus, mažiausiai du buvo sužeisti. Tarp sužeistųjų - buvęs Badachšano vadovas ir artimas H. Karzajaus padėjėjas. A. Z. Masudas nenukentėjo.

Už ataką atsakomybę prisiėmė Talibano atstovas Mullah Dadullah. "Tai buvo pakelėje padėta nuotolinio valdymo bomba. Tačiau ji nekliudė A. Z. Masudo automobilio, nes sprogo per vėlai", - telefonu žinių agentūrai Reuters sakė jis.

Trečiadienį H. Karzajus rinkiminę kampaniją vykdė Kabule. Jis ragino afganistaniečius imti pavyzdį iš savo protėvių karių ir tapti didvyriais, - tačiau ne kovos lauke, o prie balsavimo dėžių. Kreipdamasis į 4 tūkst. atėjusių žmonių, H. Karzajus sakė, jog labiau pageidautų, kad žmonės balsuotų už vieną iš jo oponentų nei apskritai nebalsuotų. "Parodėte esantys didvyriai, stoję prieš Sovietų Sąjungą ir teroristus, - teigė H. Karzajus. - Dabar parodykite, kad esate didvyriai balsuodami".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.