aA
Vienašališkas Izraelio planas, sutikus Vašingtonui, pasitraukti iš kai kurių okupuotų žemių ir pasilaikyti likusias, neribotam laikui sutrukdys įsteigti Palestinos valstybę, interviu, kuris spausdinamas trečiadienį, sakė vienas aukšto rango Izraelio pareigūnas.
Palestiniečių jaunuolis meta akmenį į Izraelio armijos tanką
Palestiniečių jaunuolis, matomas už spygliuotos tvoros, meta akmenį į Izraelio armijos tanką, Beit Lahijoje, šiaurinėje Gazos sektoriaus dalyje.<P>
© AFP/Scanpix
"Mūsų pasitraukimo plano prasmė yra taikos proceso sustabdymas. Tai aprūpina formaldehidu, kuris būtinas tam, kad nebūtų politinio proceso su palestiniečiais", - sakė Dovas Weisglassas, premjero Arielio Sharono patarėjas.

D.Weisglassas dienraščiui "Haaretz" taip pat sakė, kad diplomatijos trūko dėl nesiliaujančio ginkluotų palestiniečių smurto. Tačiau palestiniečiai teigia, kad taip yra dėl Izraelio puolimų, kurie, jų nuomone, niekais verčia pastangas susitarti dėl ugnies nutraukimo, ir dėl A.Sharono tikslo išsaugoti pagrindines gyvenvietes Vakarų Krante.

Izraelio dešiniųjų vyriausybės pareigūnai pastaraisiais mėnesiais privačių pokalbių metu nebeteikia reikšmės užsienio valstybių remiamam taikos "kelio gairių" planui ir atmeta dažnai girdimus palestiniečių lyderių raginimus derėtis.

"Sustabdžius procesą, užkertamas kelias steigti Palestinos valstybę, užkertama kelias veltis į diskusijas apie pabėgėlius, siena ir Jeruzalę ... Tad visas šis (pasiūlymų) paketas, vadinamas Palestinos valstybe, su visomis jo sukeliamomis (pasekmėmis) iš tikrųjų neribotam laikui yra pašalintas iš mūsų darbotvarkės", - interviu sakė D.Weisglassas.

"Ir visa tai (padaryta) su ...prezidento palaiminimu", - pridūrė jis, turėdamas omenyje JAV prezidento George'o W.Busho balandžio mėnesį išreikštą pritarimą A.Sharono planui 2005 metais pasitraukti iš Gazos Ruožo pasiliekant dalį Vakarų Kranto teritorijų, kuris pakeičia įstrigusį "kelio gairių" planą.

"Pagal tai, kaip amerikiečiai supranta padėtį, kalti palestiniečiai, ne mes... Arikas (A.Sharonas) suprato, kad (palestiniečiai) nepaliks mūsų ramybėje... ir kad laikas ne mūsų pusėje", - patarėjo žodžius cituoja "Haaretz".

"Iš tikrųjų susitariau su amerikiečiais (per derybas, po kurių G.W.Bushas pritarė pasitraukimo planui), ...kad (klausimas) dėl dalies gyvenviečių visai nebus nagrinėjamas, o (klausimas) dėl likusių nebus nagrinėjamas tol, kol palestiniečiai nepavirs suomiais".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.