aA
Nors Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga (VNDPS) antradienį Prezidentūroje kartu su dar dvylika partijų pasirašė susitarimą dėl užsienio politikos tikslų 2004-2008 metams, šios partijos lyderė Kazimira Prunskienė pareiškė neatmetanti galimybės po rinkimų jį koreguoti.
Kazimiera Prunskienė
Kazimiera Prunskienė
© ELTA
"Aš matau daugybę spragų šiame dokumente, nors mano kolega Kazys Bobelis jį ir pasirašė. Susitarimas turi būti labiau patobulintas, svaresnis, konkretesnis, europietiškesnis", - trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė K.Prunskienė.

VNDPS vardu susitarimą pasirašęs buvęs partijos "Lietuvos krikščionys demokratai" lyderis K.Bobelis kandidatuoja į Seimą VNDPS sąraše, yra įvardijamas šios partijos kandidatu į užsienio reikalų ministrus.

"Lietuvos užsienio politika turi tapti labiau europietiška, neatsilikti nuo tų debatų, kurie vyksta Europoje. Susiedama savo ekonominius siekius su Europos Sąjunga, Lietuva savo užsienio ir saugumo politikos klausimus išskirtinai orientuoja į NATO", - pažymėjo K.Prunskienė.

Jos nuomone, kovoje su terorizmu turi būti labiau akcentuojamos taikios, prevencinės priemonės, o santykiuose su Rytų kaimynėmis - strateginė partnerystė, siekiant jas priartinti prie ES vykstančių procesų.

VNDPS lyderės pareiškimą dėl galimybės koreguoti partijų susitarimą kritiškai įvertino valdančiosios socialdemokratų ir socialliberalų koalicijos rinkimų štabo vadovas, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas.

"Tai yra gana pavojingas pareiškimas. Tai nėra sąžiningas žingsnis prieš rinkėjus", - sakė jis kitoje spaudos konferencijoje.

"Tokie pareiškimai yra mėginimas orientuotis į tą visuomenės dalį, kuriai dabartinės daugumos politika Rusijos atžvilgiu atrodė per mažai lanksti. Tai yra labai pavojingas pataikavimas", - pažymėjo G.Kirkilas.

Antradienį Prezidentūroje trylika partijų pasirašė susitarimą, numatantį pagrindinius valstybės užsienio politikos tikslus ir uždavinius 2004-2008 metais.

Prezidento Valdo Adamkaus teigimu, šis susitarimas yra "išmintingas ir sveikintinas žingsnis, kuriuo parodomas Lietuvos užsienio politikos tęstinumas".

Partijų pasirašytame susitarime kaip pagrindiniai užsienio politikos tikslai įvardijami Lietuvos ir Europos Sąjungos (ES), transatlantinių ryšių, ypač su JAV, stiprinimas, parama tolesnei ES integracijai, regioninio bendradarbiavimo plėtra, remiant demokratinius procesus Ukrainoje, Baltarusijoje, Moldovoje, Pietų Kaukazo valstybėse ir Rusijoje.

Partijos susitarimu įsipareigojo iki 2005 metų vidurio ratifikuoti ES Konstituciją, bet galutiniame susitarimo variante neliko įsipareigojimo tai daryti Seime. Kol kas Lietuva neapsisprendė kaip - referendumu ar parlamente - ratifikuos šią vasarą patvirtintą ES Konstitucijos projektą.

Susitarime partijos taip pat įsipareigojo tęsti aktyvų šalies dalyvavimą tarptautinėse taikos misijose, remti ES ir Lietuvos infrastruktūros tinklų sujungimą, siekti Lietuvos pirmininkavimo Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijai (ESBO) 2010-2011 metais ir narystės Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje 2014-2015 metais.

Be VNDPS, susitarimą pasirašė Darbo partijos, Krikščionių konservatorių socialinės sąjungos, Liberalų demokratų partijos, Liberalų ir centro sąjungos, Lietuvos krikščionių demokratų, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos, Lietuvos rusų sąjungos, Lietuvos socialdemokratų partijos, Nacionalinės centro partijos, Naujosios sąjungos, Tėvynės sąjungos, Lietuvos socialdemokratų sąjungos atstovai.

Eiliniai Seimo rinkimai vyks šį sekmadienį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.