aA
Lemiamos įtakos koalicijų po Seimo rinkimų formavimuisi turės ne tik partijų susitarimai, bet ir Prezidento Valdo Adamkaus žodis. Tuo įsitikinęs vienas iš socialdemokratų lyderių, Seimo narys Gediminas Kirkilas.
Gediminas Kirkilas
© ELTA
"Sudarant koaliciją, labai svarbi bus Prezidento pozicija. Tikiuosi, kad valstybės vadovas galvos apie Lietuvos reikalus. Gali atsitikti taip, kad rinkimuose nebus aiškesnės kažkieno persvaros, todėl teks didesnę iniciatyvą parodyti Prezidentui", - trečiadienį spaudos konferencijoje pažymėjo socialdemokratas.

Pagal Konstituciją šalies vadovas Seimo pritarimu skiria Ministrą Pirmininką ir paveda jam sudaryti Vyriausybę. Paprastai Vyriausybę pavedama formuoti daugiausia balsų Seimo rinkimuose gavusiai partijai.

Tačiau po 2000 metų rinkimų Ministrų kabinetą suformavo Naujosios sąjungos ir tuometinės Liberalų sąjungos koalicija. Daugiausia balsų gavusi Lietuvos demokratinės darbo partijos, Socialdemokratų partijos ir Lietuvos rusų sąjungos koalicija atsidūrė opozicijoje.

Kartu G. Kirkilas pabrėžė, kad kalbos apie būsimas koalicijas, nesulaukus rinkimų rezultatų, nėra rimtos. "Šiandien visų kalbų dėl galimų koalicijų, fantastinių ar kitokių koalicijų, nereikia priimti rimtai. Kol neaiškūs rinkimų rezultatai, visos kalbos yra tuščios", - pabrėžė jis.

Anot socdemo, šiuo metu derybos vyksta tarp visų partijų, tačiau Algirdo Brazausko ir Artūro Paulausko koalicija "Už darbą Lietuvai" esą ketina derėtis dėl koalicijų tik vertybiniu pagrindu.

Kaip pažymėjo spaudos konferencijoje dalyvavęs Naujosios sąjungos vicepirmininkas Artūras Skardžius, valdančiųjų partijų koalicija turėtų tapti ašimi, prie kurios jungsis kitos politinės jėgos.

"Tai bus paremta programinėmis nuostatomis, valstybės interesais, gebėjimu dirbti Vyriausybėje, užtikrinti jos stabilumą. Ir, be abejo, partijos turės atsisakyti visų kvailysčių savo programose, kurios nebus priimtinos mūsų koalicijai", - tikino socialliberalas.

ELTA primena, kad antradienį interviu dienraščiui "Lietuvos rytas" Naujosios sąjungos vadovas, Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas pareiškė neatmetantis koalicijos su populistine Darbo partija. Vėliau tą pačią dieną Premjeras Algirdas Brazauskas taip pat pripažino, kad kairieji gali sudaryti koaliciją su šia politine jėga, kuri laikoma rinkimų favorite.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.