aA
Vilniaus policija pranešė sulaikiusi du narkomanus, kurie įtariami trečiadienį paryčiais padegę policijos postą čigonų tabore Kirtimų rajone. Sulaikytieji 23-ejų T.M. ir 28-erių M.D. nėra čigonai, abu vartoja narkotikus ir už kvaišalų dozę pas čigonus dirba samdiniais. Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininkas Erikas Kaliačius šį išpuolį įvertino kaip teroro aktą.
Padegtas policijos postas čigonų tabore
Padegtas policijos postas čigonų tabore
© ELTA
Stacionarus policijos postas, nepaisant triukšmingo čigonų pasipriešinimo, buvo įrengtas vos prieš dvi dienas, siekiant sustabdyti narkotikų srautą iš taboro, kuris yra didžiausias narkotikų gamybos ir platinimo centras Vilniuje.

Sostinės meras Artūras Zuokas pareiškė, kad incidentas tik pastūmės dar aktyviau kovoti su nusikalstamumu tabore. “Šiuo teroro aktu nusikaltėlių mestas iššūkis dar labiau sustiprino mūsų pasiryžimą įvesti tvarką. Reikalausiu iš miesto policijos, kad patruliavimas tabore būtų sugriežtintas, o nusikaltėliai įsitikintų, jog Lietuvoje įstatymas galioja visiems“, - išplatintame pranešime spaudai pareiškė A. Zuokas.

Šio posto pastatymas ir įrengimas Vilniaus miesto savivaldybei kainavo 67 tūkst. 500 litų. Gaisro padaryta žala, pirminiais paskaičiavimais, siekia apie 50 tūkst. litų. Savivaldybė minėto turto nebuvo apdraudusi.

Vilniaus miesto VPK Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnyba dėl teroro akto pradėjo ikiteisminį tyrimą. Už šį nusikaltimą gresia laisvės atėmimo bausmė nuo penkerių iki penkiolikos metų.

Padegtas policijos postas čigonų tabore
© ELTA

Sostinės policijos Nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovas Antonis Mikulskis patikino, kad policininkai dėl šio išpuolio romams tikrai nekeršys, tačiau jau šiandien sustiprins pajėgas ir pasitelkę specialiąsias kuopas bei kinologus "suduos smūgį" narkotikų platintojams.

Taip pat čigonų bendrijoje trečiadienį planuojama surengti gyventojų surašymą bei išsiaiškinti, kiek romų norėtų išvykti iš taboro, jeigu jiems būtų suteiktos geresnės gyvenimo sąlygos. Ankstesnio surašymo metu išvykti pageidavo 128 romai.

Vilniaus miesto 3-ojo policijos komisariato duomenimis, taborą kaip nuolatinę gyvenamąją vietą yra deklaravę 347 romai bei jų vaikai, tačiau dėl miesto savivaldybės teikiamos materialinės paramos į Kirtimus plūsta romai iš Alytaus bei Marijampolės.

Romų bendrijos pirmininku prisistatantis Stepas Visockas, pasak pareigūnų, iš tikrųjų tėra apsišaukėlis. Jis taip pat yra atvažiavęs iš kito miesto ir tiesiog prisiplakęs prie taboro gyventojų.

Anot E.Kaliačiaus, vyriškis pasinaudojo tuo, kad tikrasis romų bendruomenės "Čigonų laužas" pirmininkas Josifas Tyčina buvo išvykęs, ragino romus protestuoti prieš posto įrengimą bei grasino policijos pareigūnams susidorojimu.

Pareigūnų teigimu, S.Visockas už grasinimus gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

Čigonai, romai, taboras
© ELTA

E.Kaliačius taip pat teigė, kad oficialių darbų neturintys romai iš tabore įsišaknijusios kvaišalų prekybos ne tik pragyvena, bet ir susikrauna nemažus turtus, važinėja prabangiais automobiliais.

Vien per kelias posto įrengimo ir veiklos dienas pareigūnai įsitikino, kokiais dideliais srautais į tabotą plūsta narkomanai bei kvaišalų platintojai.

Paraigūnų duomenimis, romų bendrijoje įrengus stacionarų postą, narkotikų kainos tabore neišaugo. Vadinamosios širkos dozė kaip ir anksčiau čia parduodama maždaug už 10 litų.

Pranešimą apie čigonų tabore padegtą policijos postą ugniagesiai gavo apie 4 val. 30 min. Ugnis nuslopinta per pusvalandį, bet namelis sudegė iš vidaus. Nustatyta, kad į namelį buvo įmesta degaus skysčio, ugnies židinys buvo ir pačiu pastatu.

Policininkų per padegimą posto namelyje nebuvo - jie buvo išėję aiškintis tabore kilusio ar inscenizuoto incidento.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.