aA
Europos Sąjunga (ES) turėtų tapti nuolatine reformuotos Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos nare, antradienį pasakė būsimoji Išorinių ryšių ir Europos kaimynystės politikos komisarė Benita Ferrero-Waldner.
Europos Sąjunga, ES
Europos Sąjunga, ES
© Reuters/Scanpix
"Jei norima, kad ES taptų pripažinta ir lygiaverte žaidėja tarptautinėje arenoje, tai kitos išeities nėra", - per klausymą Europos Parlamente teigė Benita Ferrero-Waldner, iki šiol ėjusi Austrijos užsienio reikalų ministrės pareigas.

"Žinoma, tai neįvyks rytoj. Tačiau jei norime būti nuoseklūs, būtina laikytis bendros pozicijos ir JT Saugumo Taryboje", - sakė ji žurnalistams.

Saugumo Tarybą sudaro 15 narių. Penkios valstybės - Kinija, Prancūzija, Rusijos Federacija, Didžioji Britanija ir Jungtinės Amerikos Valstijos - yra nuolatinės Tarybos narės. Kiti 10 narių yra Generalinės Asamblėjos renkami dvejų metų kadencijai.

Pastaruoju metu yra diskutuojama apie narystės Saugumo Taryboje pakeitimus, kad narystės kriterijai labiau atitiktų šiandieninę pasaulio politinę ir ekonominę realybę. Tam, kad būtų priimtas sprendimas, balsuojant reikalingas mažiausiai 9 narių sutikimas. Priimant sprendimus esminiais klausimais, rezoliucija patvirtinama tik tuomet, kai nė viena valstybė - nuolatinė Saugumo Tarybos narė nepasinaudoja veto teise.

Vadovaujantis JT Chartijos nuostatomis, Saugumo Tarybos sprendimai yra privalomi visoms Jungtinių Tautų narėms.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.