aA
Antradienį kelionę per Lietuvą pradėjo naujausia technika ‚apginkluota“ mobilioji laboratorija ant ratų. Pirmieji su profesionale moksline technika susipažino Kauno „Saulės“ gimnazijos mokiniai, o vėliau „Mobilioji bioklasė“ pasuks ir į kitus Lietuvos miestus bei miestelius.
Kaune kelionę po Lietuvos mokyklas pradėjo moderni laboratorija ant ratų
© DELFI (P.Garkausko nuotr.)

Organizatoriai pripažįsta, kad projekto idėja nėra originali – panašūs projektai vykdomi JAV ir Vokietijoje. Tačiau net šios ekonomiškai stiprios valstybės negali sau leisti turėti tokias laboratorijas kiekvienoje mokykloje.

Tokį modelį pasirinko projekto organizatoriai – Vilniaus universitetas (VU) su partneriais.

„Mobilioji bioklasė“ aprūpinta modernia, daugiau nei 120 tūkst. Lt kainuojančia įranga – specialiomis pipetėmis, regentais, itin tiksliomis svarstyklėmis. Padedami VU studentų moksleiviai patys galės atlikti bandymus.

„Tai ne šiaip bandymai – tai galimybė moksleiviams prisiliesti prie tos technikos, su kuria dirba tikri mokslininkai“, - teigė VU Gamtos mokslų fakulteto dekanas profesorius Osvaldas Ruškėnas.

Planuojama, kad ateityje galėtų būti sukurta ir daugiau bioklasių, o pirmosios uždavinys – supažindinti moksleivius su DNR – kas tai yra ir kaip ji funkcionuoja.

Beje, Kauno „Saulės“ gimnazija kaip primoji „Mobiliosios bioklasės“ stotelė buvo pasirinkta neatsitiktinai – būtent šios gimnazijos mokinys laimėjo pavadinimo projektui išrinkimo konkursą.

Projekto iniciatoriai tikino, kad „Mobilioji bioklasė“ aplankys ne tik didžiuosius miestus, bet neaplenks ir mažų miestelių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.