aA
Litas
Paskolas A.Aukštikalnienė ėmė iš Kooperacijos banko, kuriam vadovavo Bronislovas Zaikauskas. Šiam bankui bankrutavus, jo teises perėmė Turto bankas.

A.Aukštikalnienė tuomet viešai aiškino, kad rengiasi imtis jaunimo auklėjimo - už paskolas sostinėje kurs licėjų.

Visuomenės veikėja bankui privalo grąžinti per 600 tūkstančių litų paskolų, beveik milijoną 300 tūkstančių litų palūkanų bei tūkstantį litų delspinigių.

Dar prieš kelerius metus aktyviai visuomenėje besireiškusi prieštaringai vertinama A.Aukštikalnienė netgi buvo prabilusi apie dalyvavimą Prezidento rinkimuose.

Iš Kooperacijos banko A.Aukštikalnienė paėmė šešias paskolas.

1993 metų gruodžio 23-iąją bankas jai suteikė daugiau kaip 58 tūkstančių litų kreditą, už kurį ji turėjo mokėti 11 procentų metinių palūkanų.

Nuo 1993-iųjų lapkričio 26-osios iki 1994 metų sausio 25-osios A.Aukštikalnienė pasirašė dar penkias sutartis ir iš Kooperacijos banko pasiskolino 184 tūkstančius JAV dolerių. Už kiekvieną valiutinę paskolą ji privalėjo mokėti 7 procentus metinių palūkanų.

Nors A.Aukštikalnienė nemokėjo palūkanų už ankstesnius kreditus, banko vadovai jai išduodavo vis naujas paskolas.

Imdama iš banko pirmą kreditą A.Aukštikalnienė įkeitė savo butą J.Jasinskio gatvėje Vilniuje.

Už kitas paskolas ji įkeisdavo ankstesnių kreditų lėšomis įsigytus butus.

Iš viso Kooperacijos bankui A.Aukštikalnienė įkeitė devynis butus sostinės J.Jasinskio, Vilniaus, A.Smetonos ir Jogailos gatvėse. Tačiau po to visuomenės veikėja kažkaip sugebėjo du butus dovanoti. Dar šeši butai mažesnėmis kainomis buvo parduoti, o viename A.Aukštikalnienė gyvena iki šiol. Keturis butus iš jos nupirko poetė Vidmantė Jasukaitytė.

Už parduotus butus Kooperacijos bankas atgavo tik 73,5 tūkstančio JAV dolerių.

Teismas taip pat nusprendė, kad jei atsakovė negrąžins visų priteistų beveik dviejų milijonų litų, jai bus skaičiuojami penki procentai metinių palūkanų.

Atsakovė taip pat turėtų sumokėti daugiau kaip 94 tūkstančių litų žyminį mokestį.

Yra nustatyta, jog tuometinio vadovo B.Zaikausko vadovaujamas Kooperacijos bankas, išduodamas paskolas A.Aukštikalnienei, pažeidė įvairius aktus.

Vienam asmeniui bankas neturėjo teisės išduoti tiek daug paskolų, o vėliau nesiėmė visų priemonių, kad kreditai būtų sugrąžinti.

A.Aukštikalnienė iš aštuoniolikos šios civilinės bylos nagrinėjimo posėdžių dalyvavo dvylikoje. Vakar skelbiant sprendimą atsakovės taip pat nebuvo posėdžių salėje.

"Lietuvos rytas"