aA
Interviu Lietuvos radijui premjeras Algirdas Brazauskas sakė nemanąs, kad po rinkimų tradicinės partijos galėtų sudaryti vaivorykštės koaliciją. Paklaustas apie jo vadovaujamos Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) koaliciją su Darbo partija, premjeras sakė, jog viskas priklausys nuo rinkimų rezultatų - kiek kuri partija gaus rinkėjų balsų, kokios susiklostys sąlygos.
Algirdas Brazauskas
Algirdas Brazauskas
© ELTA
Galimybės sudaryti koalicijos su Darbo partija interviu žiniasklaidai neatmetė ir Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, vadovaujantis Naujajai sąjungai - dabartinės valdančiosios koalicijos ir rinkimų koalicijos su socialdemokratais - partnerei.

"Tai, jo (A.Paulausko - BNS) nuomone, yra ne pats geriausias variantas, tačiau jis teoriškai yra įmanomas kaip išeitis iš galinčios susiklostyti situacijos", - teigiama vėliau paskelbtame valdančiosios daugumos koalicijos pareiškime spaudai.

Žurnalistų vėliau paklaustas, ar sutiktų toliau vadovauti Vyriausybei, premjeras teigė, jog "kurį laikotarpį" sutiktų būti premjeru, jei "tikrai reikėtų".

A.Brazauskas žurnalistams sakė, kad galimos koalicijos priklausys nuo susitarimų su politinėmis jėgomis sąlygų. "Kokios sąlygomis galima koalicija, net ir su Darbo partija", - sakė socialdemokratų lyderis.

A.Brazauskas taip pat teigė, kad sudarant vyriausybę jis keltų "tvirtus, kategoriškus ir bekompromisius reikalavimus".

Premjero teigimu, vienas svarbiausių reikalavimų yra politiko kvalifikacija bei bent vienos Europos Sąjungos kalbos mokėjimas. Pasak Vyriausybės vadovo, asmuo, nebuvęs "sąlyginai aukštose" pareigose negali užimti ministro vietos.

"Šiais laikais aš ministro neįsivaizduoju, nekalbančio viena iš tų kalbų", - sakė A.Brazauskas.

Vertindamas politikų pasisakymus apie galimas koalicijas su Darbo partija, jos vadovas V.Uspaskichas teigė "sveikinąs politikus, supratusius, kad Darbo partija yra rimta politinė organizacija Lietuvoje".

"Ir konservatoriai supras, bet jie bus paskutiniai", - sakė V.Uspaskichas.

A.Paulausko pareiškimą pasmerkė dėl įtarimų kyšininkavimu iš Seimo turėjęs pasitraukti buvęs vienas socialdemokratų lyderių Vytenis Andriukaitis.

"Šiuose Seimo rinkimuose pasitelkus įvairias priemones Lietuvos socialdemokratų partija buvo išprievartauta eiti į į koaliciją su Seimo pirmininkui ištikimais politikais. Dabar, prieš pat rinkimus, sunkiai sulipdytai koalicijai suduotas mirtinas smūgis", - teigiama V.Andriukaičio pareiškime.

Opozicinės Liberalų ir centro frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis pareiškė, jog Darbo partija tėra "įrankis" padėti valdžioje išsilaikyti A.Paulauskui.

"Pagaliau A. Paulauskas viešai patvirtino tai, apie ką senokai buvo kalbama - Darbo partija, nepaisant viešai iki šiol skelbtų atsiribojimų nuo jos, yra paties Seimo pirmininko ir dalies socialliberalų galimybė išlikti valdžioje", - teigia E.Masiulis.

Jo nuomone, už A.Paulausko ir socialliberalų valdžios išsaugojimą Seimą Darbo partijai gali būti atiduota teisė valdyti ES finansinę paramą ir šalies biudžeto pinigus.

Eiliniai Seimo rinkimai vyks šį sekmadienį.

Lietuvos radijas