aA
Įtariamam britų teroristui Sajidui Badatui JAV pareigūnai pateikė kaltinimus dėl sąmokslo bei mėginimo nužudyti ir susiejo jį su "batų sprogdintoju" Richardu Reidu.
Kaltinamąjį aktą, kuriame išdėstyti septyni kaltinimai, JAV teisingumo departamentas paskelbė pirmadienį. Jame sakoma, kad S.Badatas rengė sąmokslą sunaikinti lėktuvą bei nužudyti žmones ir bandė nužudyti.

S.Badatas 2003 metų lapkričio 27 dieną buvo suimtas Anglijos Glosterio mieste ir laikomas itin saugomame kalėjime Didžiojoje Britanijoje. 2005 metų vasarį čia turi prasidėti jo teismo procesas. S.Badatas yra padaręs kaltės nepripažinimo pareiškimą dėl sąmokslo padėti lėktuve sprogmenį.

JAV teisingumo ministras Johnas Ashcroftas sakė, kad Vašingtonas sieks S.Badatą teisti Jungtinėse Valstijose, bet pridūrė, kad Didžioji Britanija turės nuspręsti, ar patenkinti prašymą dėl išdavimo.

Paklaustas, kodėl kaltinamasis aktas paskelbtas pirmadienį, nors Masačusetse buvo oficialiai pareikštas rugsėjo 1 dieną, J.Ashcroftas nurodė, jog reikėjo bendradarbiauti su užsienio vyriausybėmis.

"Al Qaeda" lyderio Osamos bin Ladeno sekėjas R.Reidas 2003 metų sausį Jungtinėse Valstijose buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos - jis prisipažino, kad iš Paryžiaus į Majamį skridusiame lėktuve norėjo susprogdinti batuose paslėptus sprogmenis.

S.Badato kaltinamajame akte teigiama, kad jis su R.Reidu rengė sąmokslą įsigyti batus su sprogmenimis ir juos panaudoti prieš Amerikos interesus, "įskaitant skrendančio Amerikos lėktuvo susprogdinimą, bet juo neapsiribojant".

S.Badatas batus su sprogmenimis gavo Afganistane, priduriama dokumente.

Jame pažymima, jog S.Badato bombos buvo panašios į tas, kurios 2001 metų gruodžio 22 dieną buvo konfiskuotos iš R.Reido, po to, kai jis pamėgino jas susprogdinti "American Airlines" lėktuve. Tada lėktuvas buvo nukreiptas į Bostoną, kur R.Reidas ir buvo suimtas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.