aA
Išrinktasis čečėnų prorusiškas lyderis Alu Alchanovas antradienį Grozne surengtose inauguracijos iškilmėse davė priesaiką "daugianacionalinei Čečėnijos liaudžiai" ir oficialiai pradėjo eiti šios smurto krečiamos respublikos prezidentas pareigas.
Alu Alchanovas
Alu Alchanovas
© Reuters/Scanpix
A.Alchanovo, kuris buvo išrinktas rugpjūčio 29 dieną, inauguracijoje dalyvavo Rusijos prezidento įgaliotasis atstovas Pietų federalinėje apygardoje Dmitrijus Kozakas, kaimyninio Dagestano valstybės tarybos pirmininkas Magomedas Alis Magomedovas, taip pat kitų Rusijos regionų lyderiai ir pareigūnai.

Per ceremoniją, vykusią su nauja Čečėnijos vėliava, rinkimų komisijos pirmininko Abdul Kerimo Arsachanovo siūlymu nužudyto prezidento Achmado Kadyrovo sūnus Ramzanas įteikė A.Alchanovui Čečėnijos respublikos prezidento pažymėjimą numeris du.

Pirmasis toks pažymėjimas A.Alchanovo pirmtakui A.Kadyrovui, kuris gegužės 9 dieną žuvo per sprogimą Grozne, buvo išduotas 2003 metais.

"Aš suprantu, kad kaip Čečėnijos respublikos, kuri kovoja su tarptautiniu terorizmu, vadovas, tapau visokio plauko teroristams taikiniu numeris vienas", - sakė jis per ceremoniją.

"Aš tęsiu velionio prezidento kursą, - pridūrė A.Alchanovas. - Prisiekiu įvesti Čečėnijoje įstatymo valdžią ir tvarką, kad mes galėtume atsikratyti praėjusių kelerių metų slogučio".

Visiems inauguracijos dalyviams parengta dovana. Tai - pirmojo Čečėnijos prezidento A.Kadyrovo knyga "Kelio pasirinkimas", Lečos Jachjajevo knyga, parašyta po tragiškos A.Kadyrovo žūties, "Tolesnis kelias" ir kanceliarinių reikmenų su Čečėnijos respublikos grafiniais ženklais rinkinys.

A.Alchanovas laimėjo Čečėnijos, kur jau beveik 10 metų vyksta federalinių pajėgų ir separatistų kovos veiksmai, prezidento rinkimus, remiamas Kremliaus ir vadinamosios Kadyrovo komandos - artimiausių buvusio prezidento A.Kadyrovo padėjėjų.

Šiuos rinkimus kritikavo teisių gynėjai, Vakarų vyriausybės ir kandidatai, kurie galėjo rungtis su A.Alchanovu, bet buvo pašalinti jam iš kelio per registraciją. A.Alchanovas taip pat turėjo visus "administracinius išteklius" savo rinkimų kampanijai organizuoti.

Manoma, kad buvęs čečėnų vidaus reikalų ministras generolas A.Alchanovas neketina daryti didelių savo vyriausybės pakeitimų: Sergejus Abramovas turėtų toliau likti ministru pirmininku, o R.Kadyrovas - pirmuoju vicepremjeru.

Antradienį duotame interviu A.Alchanovas paneigė jam primetamą pareiškimą apie pasirengimą vesti derybas su čečėnų sukilėlių lyderiu vadovu Aslanu Maschadovu.

"Nesakiau, kad esu pasiryžęs vesti derybas su Maschadovu. Aš sakiau, kad esu pasiryžęs kalbėti su visais, jeigu tas pokalbis padės užtikrinti taiką ir saugumą Čečėnijos respublikoje", - pažymėjo A.Alchanovas.

"Aš siūlau visiems, kurie iš tikrųjų nori taikos mūsų respublikai, atsiprašyti tautos už viską, kas įvyko dėl jų kaltės per šiuos metus. Žmonės pavargo nuo karo ir nori gyventi taikiai. Banditams laikas tai suvokti ir palikti žmones ramybėje", - pabrėžė jis.

Po išrinkimo jis taip pat teigė atmetąs bet kurią galimybę vesti politines derybas su sukilėlių ginkluotų formuočių lyderiais. Savo ruožtu sukilėliai tada pažadėjo, kad "Maskvos statytinio" A.Alchanovo laukia jo pirmtako, žuvusio sprogus bombai stadiono tribūnoje, likimas.

"Kaip ir praėjusį kartą, valdžia pasirašys mirties nuosprendį vyrui, kurį išsirenka. Nei rinkimai, nei dabartinė Rusijos politika Čečėnijoje neatneš norimų rezultatų", - savo pareiškime rugpjūčio mėnesį sakė sukilėlių pasiuntinys Achmedas Zakajevas.

O sutartis dėl Rusijos Federacijos ir Čečėnijos respublikos valstybinės valdžios institucijų įgaliojimų atskyrimo, galimas dalykas, bus pasirašyta 2005 metų pavasarį. "Ji (sutartis) beveik parengta. Numatoma ją pasirašyti kitų metų pavasarį", - pareiškė Čečėnijos prezidentas Alu Alchanovas interviu laikraščiui "Trud", paskelbtame antradienį.

"Aš tvirtai įsitikinęs: sutartis bus didelė paskata respublikos raidai. Joje padėti pagrindai ekonominiam augimui spartinti", - sakė A.Alchanovas. Pasak jo, sutartyje "numatoma paskelbti Čečėniją laisvąja ekonomine zona".

"Negana to, sutartis smarkiai išplečia respublikos vadovybės įgaliojimus prekybinio ekonominio ir kultūrinio bendradarbiavimo su Rusijos ir užsienio partneriais srityje", - pridūrė jis.

A.Alchanovas taip pat prašė, kad nuo 2005 metų sausio 1 dienos respublikos vyriausybei perduodamos valstybinės užsakovės funkcijos, atliekant respublikos atkūrimo uždavinius.

Be to, jis paneigė jam primetamą pareiškimą apie pasirengimą vesti derybas su ekstremistų vadovu Aslanu Maschadovu. "Aš nesakiau, kad esu pasiryžęs vesti derybas su Maschadovu. Aš sakiau, kad esu pasiryžęs kalbėti su visais, jeigu tas pokalbis padės užtikrinti taiką ir saugumą Čečėnijos respublikoje", - pažymėjo A.Alchanovas.

"Aš siūlau visiems, kurie iš tikrųjų nori taikos mūsų respublikai, atsiprašyti tautos už viską, kas įvyko dėl jų kaltės per šiuos metus. Žmonės pavargo nuo karo ir nori gyventi taikiai. Banditams laikas tai suvokti ir palikti žmones ramybėje", - pabrėžė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.