aA
Prasidėjus naujam šildymo sezonui kompensacijas už šildymą ir karštą vandenį galės gauti daugiau žmonių, teigia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.
Radiatorius, šildymas
Radiatorius, šildymas
© DELFI
"Pakeitus bei papildžius įstatymą, padidinti būsto naudingojo ploto bei kilnojamojo turto, piniginių lėšų, vertybinių popierių ir pajų normatyvai, naudojami turto vertės normatyvui nustatyti. Taip pat padidintas karšto vandens normatyvas bei pakeista kompensacijos už karštą vandenį skaičiavimo tvarka", - apie nuo spalio 1 dienos įsigaliojusius Piniginės socialinės paramos mažas pajamas gaunančioms šeimoms (vieniems gyvenantiems asmenims) įstatymo pakeitimus sako ministerijos Šeimos, vaikų ir jaunimo departamento direktorius Steponas Kulbauskas.

Teisę gauti kompensacijas už šildymą ir karštą vandenį turi šeima ar asmuo, jei šeimos nariai dėl objektyvių priežasčių nedirba (t.y. yra I ar II grupės invalidai, bedarbiai ar yra sulaukę senatvės pensijos amžiaus), augina vaiką iki 3 metų namuose, slaugo šeimos narį, kuriam reikia nuolatinės slaugos. Taip pat tuomet, jei šeimos (asmens) turimo turto vertė neviršija nustatytos turto vertės.

Nuo spalio 1 dienos būsto naudingojo ploto normatyvas padidintas iki 60 kvadratinių metrų būsto naudingojo ploto vienam iš jame gyvenančių asmenų (pridedant po 15 kvadratinių metrų kiekvienam kitam šeimos nariui).

Taip pat padidintas kilnojamojo turto, piniginių lėšų, vertybinių popierių ir pajų normatyvas: vienam vyresniam kaip 18 metų šeimos nariui (vienam gyvenančiam asmeniui) nustatytas 45 valstybės remiamų pajamų dydžių (6075 litų), kiekvienam kitam vyresniam kaip 18 metų šeimos nariui - 30 valstybės remiamų pajamų dydžių (4050 litų) ir kiekvienam vaikui iki 18 metų - po 15 valstybės remiamų pajamų dydžių (2025 litų).

Kompensacijos už būsto šildymą skiriamos, jei išlaidos už būsto naudingojo ploto (ne didesnio už normatyvą) šildymą viršija 25 proc. skirtumo tarp šeimos (asmens) pajamų ir 90 proc. valstybės remiamų pajamų šeimai (asmeniui) dydžio. 90 proc. valstybės remiamų pajamų sudaro 121,5 lito vienam asmeniui.

Karšto vandens normatyvas padidintas nuo 1 iki 1,5 kubinio metro. Karštą vandenį ruošiant necentralizuotai, atskirai bus kompensuojamos išlaidos už nustatytą normatyvinį šalto vandens kiekį, padidinant kompensuojamo šalto vandens normatyvą nuo 2 iki 3,5 kub. m ir išlaidas už jo pašildymui reikalingą normatyvinį kuro (energijos) kiekį.

Pasak Šeimos, vaikų ir jaunimo departamento direktoriaus, dėl kompensacijų už šildymą ir karštą vandenį žmonės turi kreiptis į deklaruojamos gyvenamosios vietos savivaldybę. Kreipiantis dėl kompensacijų žmogus turi užpildyti prašymą-paraišką, kurioje reikia nurodyti duomenis apie šeimą, jos narių veiklos pobūdį, turimą turtą, gaunamas pajamas. Kompensacijos skiriamos 3 mėnesiams nuo mėnesio, kurį buvo įgyta teisė į kompensacijas, pirmos dienos, tačiau ne daugiau kaip už 2 praėjusius mėnesius. Pasibaigus kompensacijų mokėjimo laikui, dėl tolesnio paramos skyrimo galima kreiptis per 3 mėnesius.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.