aA
Sudano vyriausybė per praėjusį mėnesį nepadarė nieko, kad sustabdytų išpuolius prieš civilius gyventojus ir nubaustų smurtaujančius asmenis vakariniame Darfūro regione, pirmadienį teigė Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Kofis Annanas.
Sudano vyriausybė taip pat nepasistūmėjo į priekį, bandydama nutraukti susirėmimus, kaip yra reikalaujama JT rezoliucijoje, sakė K.Annanas per antrą mėnesinę ataskaitą 15 tautų tarybai, kuri rūpinasi reikalais Darfūre.

Sustabdyti plėšikaujančius organizacijos "Džandžavyd" kovotojus, nutraukti išpuolius prieš civilius žmones bei nubausti atsakingus už išpuolius - tai "kelias užtikrinto saugumo link", sakė K. Annanas.

Tačiau "rugsėjį šioje zonoje nebuvo pasiektas nė vienas iš užsibrėžtų tikslų", pažymėjo K. Annanas savo kalboje, kurią parengė jo atstovas Darfūre Janas Pronkas.

J. Pronkas antradienį tarybai pateiks trumpą padėties Darfūre, kurią JT pareigūnai jau vadina didžiausia pasaulyje humanitarine krize, apžvalgą.

Darfūre smurto protrūkiai prasidėjo 2003 metų vasarį, kai maištininkai pradėjo kovą prieš Chartumo vyriausybę, tvirtindami, kad ji stumia šalį į skurdą. Prasidėjus maištininkų kovoms, iš savo namų buvo iškeldinti daugiau nei 1,5 mln. gyventojų bei apie 50 tūkst. žmonių žuvo dėl smurto, bado ir ligų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.