aA
Paskutinę savaitę prieš Seimo rinkimus nevykstant parlamento posėdžiams, Prezidentūra teigia, jog nėra reikalo skubėti rengti susitikimus su galimais kandidatais į valstybės kontrolieriaus postą. Apie tai BNS antradienį informavo prezidento spaudos tarnyboje ir patikino, kad antradienį susitikimų su galimais kandidatais tikrai nebus.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© ELTA
Valstybės kontrolierių skiria Seimas prezidento teikimu. Eilinis Seimo posėdis numatytas kitą antradienį, spalio 12 dieną.

BNS žiniomis, antradienį ryte buvo numatytas prezidento Valdo Adamkaus susitikimas su Seimo nariu Raimondu Šukiu, kuris spaudoje minimas kaip vienas galimų kandidatų į valstybės kontrolieriaus postą, tačiau prezidento patarėjai BNS patvirtino, jog toks susitikimas neįvyko.

Prezidento spaudos tarnybos vadovas Marius Lukošiūnas BNS teigė negalintis nei patvirtinti, nei paneigti, kad R.Šukys yra vienas galimų kandidatų užimti šias pareigas.

Praėjusią savaitę Prezidentūra pareiškė, kad V.Adamkus nesiūlys Seimui antrai kadencijai skirti valstybės kontrolieriaus Jono Liaučiaus ir ieškos naujos kandidatūros.

Prezidentui abejonių sukėlė paaiškėjusios aplinkybės tiriant valstybės kontrolieriaus galimus prasižengimus dėl tarnybinės etikos ir žiniasklaidoje paviešinti faktai apie galimus pažeidimus.

J.Liaučiaus penkerių metų kadencija baigėsi rugsėjo 24 dieną, tačiau jis eis pareigas tol, kol bus paskirtas naujas Valstybės kontrolės vadovas.

Anksčiau prezidentas žurnalistams yra sakęs, jog svarstė J.Liaučių kaip galimą kandidatūrą antrai kadencijai, tačiau dabar, V.Adamkaus teigimu, iškilo etikos klausimų.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) svarsto įtarimus, kad J.Liaučius nusižengė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymui.

VTEK ketvirtadienį planavo priimti sprendimą dėl J.Liaučiaus tarnybinio automobilio naudojimo, tačiau posėdis nukeltas kitai savaitei. Tai ne pirmas kartas, kuomet komisijai nepavyksta priimti sprendimo dėl J.Liaučiaus.

VTEK aiškinasi, ar 24 kartus į Klaipėdą 2001-2003 metais vykęs J.Liaučius tai darė tarnybiniais tikslais.

J.Liaučius tuo tarpu pasiuntė Valstybės kontrolės reviziją į VTEK.

J.Liaučių valstybės kontrolieriumi penkerių metų kadencijai Seimas V.Adamkaus teikimu paskyrė 1999-ųjų rugsėjį. Pagal Valstybės kontrolės įstatymą tas pats asmuo valstybės kontrolieriumi gali būti skiriamas ne daugiau kaip du kartus iš eilės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.