aA
Byra kairioji Algirdo Brazausko Vyriausybė. Ir ne opozicijos, o pačios valdančiosios daugumos, veikiamos interesų grupių, “dėka”. Atsistatydinimo pareiškimą jau įteikė žemės ūkio ministras Kęstutis Kristinaitis. Tiesa, net konservatoriai pripažino, kad tai buvęs vienas moderniausių kairiojo kabineto narių.
A.Brazauskas, Valdovų rūmai
A.Brazauskas, Valdovų rūmai
Vos tris narius turinti opozicinė Centro sąjunga kelia vėją dėl interpeliacijos sveikatos apsaugos ministrui Konstantinui Romualdui Dobrovolskiui. Interpeliaciją palaiko ir nemažai pačių sveikatos sistemos “darbininkų”. Girdi, šis nesugeba vykdyti sveikatos sistemos reformos.

Tiesa, jau patys išsigandę pernelyg greito ministrų virtimo socialdemokratai apkaltino centristus šitaip pradėjus prezidento rinkimų kampanijos vajų. Nors, beje, visai neseniai patys socialdemokratai reiškė nepasitenkinimą trimis koalicijos partnerių socialliberalų į Vyriausybę deleguotais ministrais - žemės ūkio, sveikatos apsaugos bei socialinės apsaugos ir darbo. Nepasitenkinimą socialinės apsaugos ir darbo ministre Vilija Blinkevičiūte reiškė socialdemokratų “profsąjungiečiai”. Jie “blokuoja” dar liberalų ir socialliberalų koalicinės Vyriausybės, kurioje taip pat dirbo V.Blinkevičiūtė, parengtą Pensijų reformos projektą.

Tiesa, kai prisiekė A.Brazausko Vyriausybė tepraėjo vos 80 dienų, taigi, matyt, dėl baimės, kad per trumpą laiką nepasikeistų “daugiau kaip pusė ministrų”, bus užgesinti vidaus nesutarimai. Tuo tarpu, kaip vertina paprasti Lietuvos gyventojai, ministrų bei jų kuruojamų institucijų veiklą? Šiuo klausimu, “Veido” užsakymu, rugsėjo 27 - spalio 1 d. domėjosi viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų studija “Spinter”. Buvo apklausti 500 penkių didžiųjų Lietuvos miestų: Vilniaus, Klaipėdos, Kauno, Šiaulių ir Panevėžio gyventojai.

Geriausiai įvertintas Užsienio reikalų, Aplinkos ir Krašto apsaugos ministerijų darbas. Tuo tarpu, natūralu, kad jautriausios sritys - žemės ūkis, ūkis, sveikatos apsauga, socialinė apsauga, susilaukia daugiausia ne tik pačių politikų, bet ir piliečių kritikos. Kita vertus, kuo ilgiau bus vilkinamos reformos, tuo ilgiau skaudės, tuo daugiau bus nepatenkintųjų.

Kuri ministerija, Jūsų nuomone, dirba geriausiai? (proc.)

Užsienio reikalų 		8,1
Aplinkos			7,7
Krašto apsaugos			4,0
Švietimo ir mokslo		3,3
Socialinės apsaugos ir darbo	3,2
Susisiekimo			3,1
Kultūros 			2,8
Finansų				2,6
Teisingumo			2,2
Sveikatos apsaugos		1,7
Ūkio 				0,9
Vidaus reikalų  		0,7
Žemės ūkio			0,3
Nei viena		       23,3
Nežinau/ neturiu nuomonės      36,1
Iš viso:			100

Kuri ministerija, Jūsų nuomone, dirba blogiausiai? (proc.)

Žemės ūkio		       13,3
Vidaus reikalų		       12,2
Ūkio			       10,6
Sveikatos apsaugos		9,8
Teisingumo			7,7
Finansų				7,5
Socialinės apsaugos ir darbo  	6,3
Švietimo ir mokslo		5,7
Krašto apsaugos			4,6
Kultūros			3,6
Susisiekimo			3,2
Aplinkos			2,7
Užsienio reikalų		2,7
Visos dirba blogai		3,5
Nežinau/ neturiu nuomonės	6,6
Iš viso:			100
Šaltinis: Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų studija “Spinter”