aA
Besidžiaugiant tuo, kad užsienyje gyvenantys trečiosios – ketvirtosios kartos lietuviai veržiasi gauti lietuviškus pasus, nekreipiamas dėmesys, kad daugybė lietuvių, pastaruoju metu gavusių užsienio šalių pasus, bijo apie tai oficialiai pranešti Lietuvai ir prarasti lietuvišką pasą.
A.Lydeka
A.Lydeka
© "Lietuvos žinios"
Dvigubos pilietybės įstatymas galioja jau antrus metus. Iki tol turėti dvi pilietybes Lietuvos įstatymai neleido.

Įstatymo autorius Arminas Lydeka Lietuvos radijui sakė, kad dvigubos pilietybės įstatymas sukurtas norint paskatinti žmones neatsižadėti lietuviško paso.

Pasak A.Lydekos, lietuviui gavus antrą pilietybę, jis taip pat išlaiko ir Lietuvos pilietybę. Tačiau Migracijos departamento pilietybės skyrius toliau išnagrinėja 100-200 prašymų per mėnesį palikti Lietuvos pilietybę.

Pasak departamento darbuotojų, Lietuvos pilietybę palieka Prezidentas specialiu dekretu.

Arminas Lydeka Lietuvos radijui sakė, kad prašymą palikti Lietuvos pilietybę turėtų rašyti tik tie žmonės, kurie dirba užsienio valstybės specialiosiose tarnybose ir tokių žmonių iš viso yra vos keletas, o ne keli šimtai per mėnesį.

Kitokį darbą dirbantiems žmonėms rašyti prašymo palikti pilietybę nereikia. Jiems lietuviškas pasas pagal įstatymą priklauso nepaisant to, kad jie yra ir kitos valstybės piliečiai.

Lietuvos radijas