aA
A. Brazausko ir A. Paulausko koalicija

Pinigų politikos klausimu programos nuostatos deklaratyvios ir abstrakčios. Programoje nurodoma, kad „Valstybė atsakingai spręs euro įvedimo klausimą, atsižvelgdama į ekonomikos augimą, šalies finansų stabilumą“. Nėra aiškių nuostatų nei kaip greitai, nei kada, nei kokiu kursu litą bus siekiama pakeisti euru.

R.Pakso koalicija

Programoje nėra nuostatų pinigų politikos atžvilgiu.

Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga (VNDS)

Programoje numatyta, kad pinigų politikos srityje bus siekiama, kad Lietuva sėkmingai įsijungtų į euro zoną. Tačiau tokia nuostata yra neaiški ir nekonkreti. Programoje nėra nuostatų kaip greitai, kokiu kursu euras turėtų pakeisti litą. Kartu galima atkreipti dėmesį į deklaruojamą, tačiau de jure neįgyvendinimą programos nuostatą: „pinigų politika turi atitikti ES reikalavimus, tačiau ji turi būti lankstesnė, reaguojanti ir įtakojanti konjuktūrinius pasikeitimus ekonomikoje“. Pinigų politikos klausimus euro zonoje sprendžia nepriklausomas Europos Centrinis Bankas, kurio sprendimams nacionaliniai Parlamentai praktiškai neturi įtakos.

Darbo partija

Programoje nėra nuostatų pinigų politikos atžvilgiu.

Tėvynės Sąjunga

Programoje nėra nuostatų pinigų politikos atžvilgiu.

Liberalų ir centro sąjunga

Programa numato išlaikyti valiutų valdybos modelį Lietuvoje, kol bus pereita prie euro, taip pat, kad pereinant prie euro būtų išsaugotas esamas lito ir euro santykis. Tačiau nėra pasakyta, kaip greitai sieks litą pakeisti euru.

  • Bendras programų nuostatų pinigų politikos atžvilgiu įvertinimas:

    Visos partijos, kurių programose yra kalbama apie pinigų politiką, pasisako už euro įvedimą. Kita vertus, daugeliu atvejų šios nuostatos yra neaiškios, abstrakčios ar apskritai neįgyvendintinos. Vienintelė Liberalų ir Centro sąjunga tiksliai įvardija, kokios politikos bus laikomasi iki litas bus pakeistas euru ir kokio kurso bus siekiama keitimo metu.

  • Lietuvos laisvosios rinkos institutas