aA
Indonezijos rinkimų komisija pirmadienį paskelbė, kad praėjusį mėnesį įvykusius pirmuosius tiesioginius šalies prezidento rinkimus laimėjo Susilo Bambangas Yudhoyono, kuris įveikė dabartinę prezidentę Megawati Sukarnoputri.
Susilo Bambangas Yudhoyono
Susilo Bambangas Yudhoyono
© Reuters/Scanpix
Rinkimų komisija patvirtino, kad buvęs generolas S.B.Yudhoyono didele balsų persvara užsitikrino pergalę antrajame rinkimų rate. Už jį balsavo 60,6 proc. rinkėjų, o už Megawati Sukarnoputri - 39,4 procento.

55 metų S.B.Yudhoyono prezidento priesaiką duos spalio 20-ąją. Jis pranešė, kad tą pačią dieną pradės dirbti ir jo ministrų kabinetas.

S.B.Yudhoyono nurodė, kad kabinetą sudarys daugiausia profesionalai, nors į ankstesnių vyriausybių sudėtį įeidavo didžiausių Indonezijos politinių partijų atstovai, kurie nesutarimais labai apsunkindavo darbą.

Šeštadienį S.B.Yudhoyono pažymėjo, kad jo ministrai turės pasirašyti atskaitingumo sutartis ir pridūrė, kad prastai savo pareigas atliekantys ministrai turės atsisveikinti su postais.

S.B.Yudhoyono dabartinės prezidentės vyriausybėje ėjo saugumo vado pareigas, tačiau kovo mėnesį iš šio posto atsistatydino, kad galėtų dalyvauti prezidento rinkimuose.

Prieš pasitraukimą iš vyriausybės visuomenės apklausos rodė, kad S.B.Yudhoyono beveik neturi galimybių tapti šalies vadovu, bet jis sugebėjo patraukti rinkėjus pažadais užtikrinti sąžiningą ir tvirtą valdymą.

S.B.Yudhoyono šalininkai tikisi, kad atsargos generolas, magistro laipsnį įgijęs Jungtinėse Valstijose, sugebės užtikrinti didesnį stabilumą išteklių turtingoje valstybėje, pasirūpins naujų darbo vietų kūrimu ir pažabos giliai įsišaknijusią korupciją.

Kai kuriose Vakarų šalių sostinėse taip pat manoma, kad S.B.Yudhoyono pergalė suaktyvins kovą su terorizmu, nes jam einant saugumo ministro pareigas buvo sulaikyti šimtai įtariamųjų, o beveik 40 buvo nuteisti už išpuolius, dėl kurių kaltinami su "al Qaeda" siejami kovotojai.

Tačiau vienas iš sunkiausių S.B.Yudhoyono laukiančių iššūkių - darbas su naujuoju Indonezijos parlamentu, kuris buvo prisaikdintas penktadienį ir kuriame yra daug deputatų, nepatenkintų jo iškilimu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.