aA
Dėl nesutvarkyto duobėto kelio Mažeikių rajono savivaldybės administracija vienam vairuotojui privalės atlyginti jam padarytą žalą, nusprendė teismas.
Teismas: savivaldybė gali sutaupyti, jei vairuotojus įspės apie duobėtą kelią
© Shutterstock nuotr.

Civilinę bylą dėl žalos atlyginimo išnagrinėję teisėjai konstatavo, kad nesuremontuodama kelių savivaldybė privalo pastatyti įspėjamuosius ženklus, aptverti duobes ar kitaip jas pažymėti.

„Teismas supranta, kad nesant pakankamam finansavimui savivaldybės administracija galėjo neturėti galimybės savalaikiai ir kokybiškai sutvarkyti visas, keliančias pavojų eismo saugumui duobes Mažeikių miesto keliuose, tačiau tokiu atveju privalėjo pavojingas vietas paženklinti atitinkamais ženklais ar aptverti kelio duobę, kol ji nebus sutvarkyta“, – pabrėžė teismas.

Vienam mažeikiškiui palankų sprendimą paskelbęs teismas taip pat pažymėjo, kad tinkamai gatvių neprižiūrėjusi savivaldybės administracija privalo vairuotojams atlyginti patirtą žalą.

„Tokie administracijos veiksmai (neveikimas) pripažintini neteisėtais“, – konstatuojama sprendime.

Bylos duomenimis, Mažeikių gyventojo automobilis „Peugeot 607“ buvo apgadintas gegužę Naftininkų gatvėje.

„Kelias asfaltuotas, jokių kelio ženklų, ribojančių eismą ar nurodančių kokias nors kliūtis kelyje, aptvėrimų nebuvo. Kadangi kelio danga nebuvo idealios būsenos, daug nedidelių duobučių, važiavau apie 30 km/val. greičiu. Įvažiavus į vieną duobę, nepataisomai buvo prakirsta automobilio padanga. Iškviečiau policijos pareigūnus, kurie apžiūrėjo įvykio vietą ir automobilį, tačiau administracinės teisenos mano atžvilgiu nepradėjo, dėl to nebuvau nubaustas“, – teismui nurodė Mažeikių gyventojas.

Jis taip pat aiškino, kad dėl įvykio teko keisti abi automobilio padangas (vienos tokios pačios niekur negavo), jas balansuoti, atstatyti geometriją. „Visa žala sudaro – 696 litus“, – nurodė vairuotojas, tačiau teisme atsisakė reikalavimo atlyginti žalą dėl vienos padangos, kuri nebuvo prakirsta, keitimo.

Į teismą jis kreipėsi tik todėl, kad savivaldybės administracija gera valia žalos neatlygino, nors pareiga rūpintis tiek gatvėmis, tiek pravažiavimais, kiemais ir šaligatviais Mažeikių mieste ir rajone jai priklauso.

Tuo tarpu savivaldybės administracija teismui nurodė, kad iš rezervo lėšų duobę jau užtaisė savivaldybės lėšomis, tačiau pinigų kelių remontui nuolat trūksta, o visų gatvių vienu metu sutvarkyti nėra galimybės.

Bylą išnagrinėjęs teismas paskaičiavo, kad vienos padangos pakeitimas kainavo 312 Lt, todėl šią sumą įpareigojo vairuotojui sumokėti iš savivaldybės biudžeto.

Priimdamas sprendimą teismas vadovavosi Civilinio kodekso nuostatomis, kuriose numatyta kelių (gatvių) savininkų (valdytojų) atsakomybė už žalą, atsiradusią dėl nekokybiškos gatvių dangos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.