aA
Pakistaniečių užsienio reikalų ministrė Hina Rabbani Khar sekmadienį paskambino JAV valstybės sekretorei Hillary Clinton, kad perduotų, jog Islamabadas jaučia "didelį įtūžį" dėl NATO antskrydžių Pakistano teritorijoje, paskelbė Užsienio reikalų ministerija.
Hina Rabbani Khar
Hina Rabbani Khar
© Reuters/Scanpix

Pasak H.R. Khar, tokios atakos, kaip šeštadienio smūgis kariškių avanpostams, per kurį žuvo 24 pakistaniečių kariai, yra "visiškai nepriimtini", nes prieštarauja tarptautinei teisei ir pažeidžia Pakistano suverenumą.

Pakistano ministrė su H. Clinton kalbėjosi anksti sekmadienį ir informavo ją apie pakistaniečių Ministrų kabineto gynybos komiteto sprendimus, tarp kurių yra sprendimas blokuoti NATO tiekimo kelius, sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

"Užsienio reikalų ministrė perdavė valstybės sekretorei visame Pakistane jaučiamą didelį įtūžį dėl beprasmio 24 karių praradimo dėl NATO ir ISAF (Tarptautinių saugumo paramos pajėgų) atakos prieš pakistaniečių postą", - sakoma pranešime.

H.R. Khar sakė: "Tokios atakos yra visiškai nepriimtinos. Jos demonstruoja visišką tarptautinės teisės ir žmonių gyvybių nepaisymą ir šiurkščiai pažeidžia Pakistano suverenumą".

"Tai panaikina pažangą, kurią abi šalys padarė gerindamos santykius, ir verčia Pakistaną persvarstyti bendradarbiavimo sąlygas", - pridūrė H.R. Khar.

Ministerijos pranešime nurodoma, jog H. Clinton pareiškė užuojautą dėl gyvybių praradimo, sakė, kad labai liūdi dėl to incidento, ir perdavė, kad JAV vyriausybė ketina dirbti su Pakistanu sprendžiant šį klausimą.

Pakistano šiaurės vakaruose esančios Chaiber Pachtunchvos provincijos gubernatorius Masoodas Kausaras šeštadienį sakė, kad per minėtus antskrydžius žuvo 26 žmonės.

Pakistano karių žūtis yra "tragiška ir netyčinė", sako NATO vadovas“

NATO vadovas Andersas Fouhas Rasmusenas sekmadienį sakė, jog parašė Pakistano premjerui Yousufui Razai Gilani, norėdamas išreikšti apgailestavimą dėl "tragiškos, netyčinės" 24 pakistaniečių karių žūties per NATO smūgį iš oro.

"Parašiau Pakistano premjerui, norėdamas paaiškinti, kad pakistaniečių karių mirtis yra tokia pat nepriimtina bei apgailestautina, kaip ir afganų bei tarptautinių karių mirtis, - sakoma jo pareiškime. - Tai buvo tragiškas netyčinis incidentas".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.