aA
Maisto papildymas B vitaminais ir papildomas jų vartojimas gali išgelbėti gyvybę ir sutaupyti pinigus žmonėms, sergantiems ar rizikuojantiems susirgti širdies ligomis, teigia naujų tyrimų rezultatai.
Vitaminai
Vitaminai
Žmonės, kurių kraujyje yra didelis kiekis amino rūgšties homocisteino, patiria daugiau širdies priepuolių ir dažniau miršta dėl širdies ligų, - teigia atlikto tyrimo vadovas Dr. Jeffrey A.Tice iš Kalifornijos universiteto San Franciske. Pacientų gydymas nebrangiais ir nepavojingais B vitaminais – foline rūgštimi ir cianokobalaminu – galėtų sumažinti homocisteino kiekį.

Buvo sukurtas kompiuterinis modelis, siekiant įvertinti naudą, kai duona ir grūdai pagerinimi foline rūgštimi ir cianokobalaminu, siekiant užkirsti kelią širdies ligoms. Manoma, kad jau vien tik grūdų pagerinimas sumažins širdies priepuolių ir kitų širdies ligų pasireiškimus 8% moterims ir 13% vyrams per 10 metų laikotarpį, panašiai sumažėtų ir mirčių nuo širdies ligų skaičius.

Jei pacientai, sergantys širdies ligomis, vartotų vitaminus, kurių sudėtyje yra 1 miligramas (mg) folinės rūgšties ir 0,5 mg cianokobalamino, 10 metų bėgyje nuo širdies ligų mirtų maždaug 310000 žmonių mažiau, palyginus su vien pagerintų grūdų vartojimu.

Be to, papildymai galėtų padėti tam tikroms žmonių grupėms, kurios dar nežino, kad serga širdies ligomis, numato tyrinėtojai. “Gali būti išsaugota daugybė gyvybių. Žmonėms, sergantiems širdies ligomis, taip pat vyresniems nei 45 metų nesergantiems vyrams, vitaminų terapija sutaupytų daug pinigų,”- teigia mokslininkai. Vyresnėms nei 55 metų nesergančioms moterims tai taip pat mažiau kainuotų, palyginus su kitomis šiuo metu medicinoje taikomomis terapijomis.

Tyrinėtojai taip pat pastebėjo, kad “vitaminų terapijos, mažinančios homocisteino kiekį, naudingumo įrodymų yra daug daugiau, nei kitų mitybos papildymų, rekomenduojamų širdies ligų prevencijai, pvz., česnako ar vitamino E.”

Vitaminas B-12 (cianobalaminas) yra randamas mėsoje, žuvyje, paukštienoje, pagerintame piene ir pusryčių javainiuose. Folinė rūgštis randama daugelyje vaisių, daržovių ir pagerintame maiste.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.