aA
Trys ketvirtadaliai vokiečių nori, kad į neonacius rinkėjus orientuoja Vokietijos nacionaldemokratų partija NPD būtų uždrausta, rodo penktadienį paskelbta apklausa.
Trys ketvirtadaliai vokiečių nori uždrausti radikalių dešiniųjų partiją
© AFP/Scanpix

Neseniai paaiškėjo, kad ekstremistinė kraštutinės dešinės grupuotė galėjo nužudyti 10 žmonių, dauguma jų – parduotuvių savininkai turkai.

Visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės „Forschungsgruppe Wahlen“ atlikta apklausa parodė, kad 77 proc. vokiečių nori, kad NPD būtų uždrausta, 19 proc. teigia, kad ji turi likti legali.

4 proc. respondentų neturėjo nuomonės, praneša naujienų agentūra AFP.

Vokietiją pribloškė žinia, kad maža neonacių grupuotė gali būti atsakinga už neišaiškintas aštuonių turkų kilmės vyrų ir graiko žmogžudystes, įvykdytas 2000–2006 metais, bei policininko nužudymą 2007-aisiais.

Ši byla pakurstė kaltinimus, kad šalis užsimerkė prieš dešiniojo sparno ekstremizmo keliamą grėsmę, nors Vokietija vis dar jaučia didelę gėdą dėl nacistinės savo praeities.

Kanclerė Angela Merkel pareiškė, kad žmogžudystės yra „gėda Vokietijai“.

Tuo metu sukurta ir speciali grupė, turinti ištirti, ar reikia siekti NPD uždraudimo.

Policija sulaikė tris asmenis – įtariamus žudžiusios grupuotės – Nacionalinės socialinės pogrindinės organizacijos – bendrininkus. Du grupuotės nariai šį mėnesį rasti negyvi. Manoma, kad jie nusižudė.

Šalies prezidentas Christianas Wulffas ketvirtadienį pareiškė, kad vasarį aukų atminimui bus aukojamos mišios. Berlynas jau pažadėjo šeimoms sumokėti kompensacijas.

NPD, kuri neseniai susijungė su maža kraštutinės dešinės Vokietijos liaudies sąjunga, 1964 metais įkūrė buvę naciai. 2009 metais ji turėjo 6–7 tūkst. narių.

Partija niekada neiškovojo vietų šalies parlamente, tačiau turi atstovų kai kuriuose regioniniuose parlamentuose.

Apklausa atlikta lapkričio 22–24 dienomis, joje dalyvavo 1276 žmonės.

www.lrt.lt