aA
Šiandien prie Baltarusijos ambasados pastato Vilniuje susirinko daugiau nei trisdešimt žmonių, kurie išreiškė protestą prieš Minsko teismo sprendimą dėl teisių gynėjo Alesio Beliackio, praneša ru.DELFI.lt.
Vilniuje įvyko solidarumo su Baltarusijoje nuteistu A.Beliackiu akcija
© DELFI (K.Ameliuškino nuotr.)

Protestuotojai stovėjo tylėdami, rankose jie laikė A. Beliackio ir kitų politinių kalinių portretus. Šįkart organizatoriai, kurie tokią solidarumo akciją Lietuvos sostinėje rengia ne pirmą kartą, nepateikė ambasados darbuotojams jokių pranešimų ar reikalavimų, nes mano, kad tai beprasmiška.

Tarp dalyvių buvo baltarusių, kurie po 2010 m. gruodžio 19 d. gyvena priverstinėje emigracijoje, vietos baltarusių inteligentijos atstovų, studentų ir Lietuvos krikščionių partijos narių. Pro šalį einantys žmonės domėjosi, kas vyksta, o pro šalį važiuojantys automobiliai signalizavo, išreikšdami solidarumą.

Rankose akcijos dalyviai laikė A. Beliackio ir kitų politinių kalinių nuotraukas, o kai kurie iš jų apsirengė marškinėlius su teisių gynėjo atvaizdu. Krikščionių partijos plakatai bylojo: „Mes palaikome Baltarusijos demokratinę opoziciją, o ne režimą“, „Krikščionių partija smerkia pataikavimą A. Lukašenkai“ ir pan.

Kaip atkreipė dėmesį vienas iš akcijos dalyvių, pro Baltarusijos ambasados langus kažkas kamera filmavo tai, kas vyksta. Fotografavo ir Vilniaus policijos pareigūnai, kurie prieš akcijos pradžią ilgai mėgino išaiškinti piketuotojams nesankcionuotų renginių organizavimo taisykles – esą tokiuose renginiuose gali dalyvauti ne daugiau nei 9 žmonės. Todėl prie ambasados susirinkusiems žmonėms teko pasidalinti į kelias grupes.

Solidarumo akciją organizavo Baltarusijos pilietinė ir politinė atstovybė Lietuvoje (HUB), Žmogaus teisių gynimo centras Vilniuje ir organizacija „Belarus Watch“.

„Kai mes sužinojome, kad A. Beliackis nuteistas kalėti 4,5 m. kolonijoje, mus, kaip ir kitus žmones, ištiko šokas, prisipažino HUB atstovas Olegas Metelica. – Šiandien mes paraginome visus, kurie nėra abejingi, ateiti į solidarumo su A. Beliackiu ir kitais politiniais kaliniais akciją ir išreikšti protestą prieš tai, kas vakar įvyko teisme ir prieš tai, kas vyksta Baltarusijoje.“

Tai toli gražu ne pirma Baltarusijos pilietinės visuomenės atstovų akcija Vilniuje, tačiau šįkart, kitaip nei visada, jie neįteikė Baltarusijos ambasados atstovams jokių pareiškimų nei dokumentų.

„Mes nieko neperduosime. Tiek kartų bandėme tai padaryti, o dabar nebenorime skirti dėmesio ambasadai, nes tai neturi prasmės“, – tvirtina jis.

Į klausimą, ar Baltarusijos vadovybė gali pakeisti savo politiką pilietinių aktyvistų atžvilgiu, O. Metelica pabrėžė, kad „jei niekas nebus daroma, niekas nepasikeis“.

„Jei baltarusiai nekels šių klausimų, kas juos kels? Europos politikai nerodys iniciatyvos, kol neišgirs mūsų pozicijos. (...) Labai svarbu rodyti dėmesį žmonėms, kurie šiuo metu yra kalėjimuose, tai padeda“, – reziumavo jis, pareiškęs, kad tokios akcijos dabar vyksta ir kituose Europos miestuose.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.