aA
Italija, kuri ne vienus metus buvo ignoruojama dėl Silvio Berlusconi netaktiško elgesio, grįžo į Europos įtakingiausiųjų draugiją, o jos naujasis premjeras Mario Monti ėmėsi tarpininko tarp Prancūzijos ir Vokietijos vaidmens, sako ekspertai.
Mario Monti
Mario Monti
© RIA/Scanpix

Praėjo tie laikai, kai S.Berlusconi vertė Vokietijos kanclerę Angelą Merkel laukti, kol jis baigs kalbėti telefonu, ar kai A.Merkel ir Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy spaudos konferencijoje prunkštė paklausti apie Italijos patikimumą.

Nuo lapkričio 16 dienos, kai perėmė valdžią, M.Monti kartoja mantrą, kad Italija turėtų būti nebe Europos Sąjungos (ES) "silpnoji grandis", o varomoji šio projekto, kurį ji 1957 metais Romos sutartimi padėjo įsteigti, jėga.

Briuselis suskubo girti buvusį Europos Komisijos narį ir gerbiamą ekonomistą M.Monti. Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso šią savaitę sakė, kad jis yra "labai atsidavęs, kompetentingas, patyręs".

Ketvirtadienį per susitikimą su M.Monti ir A.Merkel N.Sarkozy kalbėjo apie savo pasitikėjimą ir sakė, kad drauge su A.Merkel planuoja nuvykti į Romą.

Per spaudos konferenciją, kuri buvo surengta po šių derybų Strasbūre, 68 metų M.Monti taip pat pademonstravo, kad nebijos įtakingosios Prancūzijos ir Vokietijos poros.

M.Monti sakė, kad teiktų pirmenybę Europos "tvirtai fiskalinei sąjungai", kurią propaguoja A.Merkel, bet parėmė ir euroobligacijų idėją, kuriai Vokietija labai priešinasi ir kuri, pasak jo, galėtų įdėti "reikšmingą indėlį" sprendžiant skolų krizę.

M.Monti taip pat pabrėžė bendrų Europos "bendruomenės" veiksmų svarbą.

"Stiprus Prancūzijos, Vokietijos ir Italijos bendradarbiavimas nereiškia bendruomenės dvasios susilpnėjimo", - sakė jis.

Vienas jo padėjėjų, kurį cituoja Italijos spauda, sakė, kad M.Monti "nebus trečias jaunesnysis partneris".

M.Monti taip pat kritikavo ankstesnes Prancūzijos ir Vokietijos vyriausybes dėl ES Stabilumo ir plėtros pakto reikalavimų pažeidimų ir sakė, kad tai buvo "labai svarbus veiksnys prarandant pasitikėjimą šiuo stabilumo paktu".

"Manau, kad tai buvo didelė klaida", - sakė jis.

M.Monti eurokomisaras buvo nuo 1994 iki 2004 metų, o prieš tai dėstė ekonomiką. Grįžęs iš Briuselio jis tapo prestižinio Milano Luigi Bocconi universiteto, kuris laikomas Italijos finansų elito kalve, dekanu.

Italijos verslo dienraštis "Il Sole 24 Ore" rašė, kad M.Monti bando vaidinti "tarpininko vaidmenį, tilto tarp valstybių narių, ypač - mažesniųjų", vaidmenį, kad būtų išvengta vadinamosios dviejų greičių euro zonos, dėl kurios Europoje vis labiau nuogąstaujama.

Raffaello Matarazzo iš Tarptautinių reikalų instituto Romoje su tuo sutinka.

Pasak jo, be didžiulio M.Monti ir S.Berlusconi stilių kontrasto, svarbu tai, kad M.Monti yra patikimesnis, nes S.Berlusconi "neigė krizę" ir "privilegijuotus asmeninius ryšius", be to, "nepaisė daugiašališkumo".

S.Berlusconi nuolat kritikuodavo Europos Sąjungą ir girdavosi draugyste su Rusijos premjeru Vladimiru Putinu bei nušalintuoju Libijos diktatoriumi Muammaru Gaddafi.

Tačiau didžiausias Italijos patikimumo tarptautinėje arenoje išbandymas bus M.Monti sugebėjimas suvaldyti 1,9 trilijono eurų skolą, kuri gąsdina finansų rinkas.

Jis sakė, kad Roma yra įsipareigojusi iki 2013 metų atkurti biudžeto balansą, ir pažadėjo, kad Italija atliks savo "namų darbus", kaip tai vadina A.Merkel.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.