aA
Norvegijos televizija paviešino Norvegijos žudiko Anderso Behringo Breiviko pasiūlymą pasiduoti – žudikas pasisiūlė tai padaryti paskambinęs pareigūnams iš Utiojos salos, skelbia „The Guardian“. Nusikaltėlis pareigūnams skambino jau po kraupių žudynių.
Andersas Behringas Breivikas
Andersas Behringas Breivikas
© AFP/Scanpix

Ši garso medžiaga suteikia progą Norvegijos gyventojams išgirsti dešiniųjų pažiūrų fundamentalisto, per sprogdinimą Osle pražudžiusio 8, o Utiojos saloje liepos 22 dieną nušovusio dar 69 žmones, balsą.

32 metų vyras pareigūnams prisistatė esąs „Norvegijos antikomunistinio pasipriešinimo judėjimo vadas Andersas Breivikas“. Operatoriui nusikaltėlis sakė norįs pasiduoti, tačiau, kai buvo paprašytas pasakyti mobiliojo telefono numerį, norvegas pokalbį nutraukė.

Po pirmojo skambučio nusikaltėlis vėl ėmė šaudyti. Po 20 minučių jis vėl paskambino policijos pareigūnams: „Savo misiją įvykdžiau... todėl noriu... pasiduoti“. Vyras pokalbio metu teigė esąs Tamplierių ordino riteris. Antrojo pokalbio turinys egzistuoja tik stenogramoje.

A.B.Breiviko interesams atstovaujantis teisininkas Geiras Lippestadas Norvegijos televizijai TV2, kuri ir paviešino pokalbių medžiagą, sakė, jog įrašai kelia klausimą, ar nusikaltimo metu jo klientas buvo blaivaus proto.

„Labai sunku suvokti, kodėl jis nenuleido ginklo, nors jau manė padaręs pakankamai žalos“, - sako teisininkas.

A.B.Breiviko aukų interesams atstovaujantis advokatas Johnas Christianas Eldenas teigia, jog pokalbių paviešinimas – nemalonus priminimas apie žudiką ir vasarą įvykusią tragediją. „Jie (nukentėjusieji) tikrai nesidžiaugia girdėdami jo balsą, transliuojamą per televizorių. Ypač tie, kurie buvo saloje ir girdėjo jo klyksmus“, - sakė advokatas.

Žudikas policijos pareigūnams paskambino po atvykimo į Utiojos salą praėjus maždaug 50 minučių. Persirengęs policijos pareigūnu jis pradėjo šaudyti per Darbo partijos stovyklos jaunimui renginį.

Nusikaltėlis tvirtina iš salos policijos pareigūnams bandęs prisiskambinti mažiausiai 10 kartų, tačiau esą jam pavykę tik du kartus.

Iš viso A.B.Breivikas pražudė 77 žmonės, o vėliau pasidavė policijos „Swat“ būriui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.