aA
Ketvirtus metų civiliams skirama Lietuvos karžygio skulptūra šiemet atiteko žuvusio kario motinai Nijolei Buzienei.
Lietuvos karžygio apdovanojimas - žuvusio kario motinai
Romo Kvinto statulėlė "Metų karžygis"
© A.Didžgalvio nuotr.

Ji apdovanota "Už atleidimą ir meilę“ liudijančią istoriją, pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Skulptoriaus Romo Kvinto sukurta Lietuvos karžygio statulėlė kasmet įteikiama švenčiant Kariuomenės dieną. Šis apdovanojimas skiriamas už meilę artimajam, tarnystę visuomenei ir pasiaukojimą.

N.Buzienės sūnus žuvo prieš dešimt metų viename iš Lietuvos kariuomenės dalinių dėl nelaimingo atsitikimo. Privalomosios pradinės karo tarnybos kariui netyčia spustelėjus ginklo nuleistuką, žuvo Donatas Buzius.

"Mama, netekusi savo sūnaus, surado jėgų motiniškai užjausti kitos moters vaiką. Sužinojusi, kad nelaimė įvyko dėl žmogaus, kurį sūnus laikė savo geru tarnybos draugu, kaltės, moteris priėmė tą jaunuolį į savo širdį kaip savo sūnų", - rašoma KAM pranešime.

N.Buzienės sprendimas atleisti kariui dovanojo galimybę kaltinamajam neatimti laisvės. Buzių šeima rūpinosi tuo jaunu žmogumi, domėjosi jo gyvenimu, džiaugėsi jo santuoka, o vėliau ir gimusia pirmagime dukra.

Trečiadienio vakarą Vilniaus įgulos karininkų ramovėje vykusiame iškilmingame renginyje taip pat apdovanotos dar keturios kilnios istorijos ir jų herojai.

"Už pavyzdingą poelgį gelbstint gyvybę" apdovanoti eilinis Sigitas Pranskūnas ir eilinis Miroslav Satkevič. Jie šią vasarą Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke per vaikų stovyklą laiku suteikė pirmąją medicinos pagalbą ir išgelbėjo merginai gyvybę.

Apdovanojimą "Už nesavanaudiškumą ir drąsą autoįvykio metu" pelnė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono Štabo kuopos Žvalgybos būrio seržantas Modestas Labanauskas, vyresnysis eilinis Vilmantas Juknaitis, eilinis Almantas Petras Ridikas ir eilinis Audrius Zavišas.

"Už meilę istorijai ir karo menui" įvertintas karo istorijos entuziastas ir viduramžių riterių kovų klubo vadovas Karolis Jankauskas.

"Už pasiaukojimą remiant ir stiprinant Lietuvos kariuomenę" apdovanojimas įteiktas Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos Kariūnų bataliono Lyderio ugdymo skyriaus viršininkui majorui Albertui Daugirdui.

Kariuomenės diena minima lapkričio 23 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.